Institusjonsområdet har som målsetting å levere fleksible tjenester, som kjennetegnes av god kvalitet, omsorg og respekt, basert på kompetanse og etisk refleksjon.

Tjenesteområdet har 336 plasser fordelt på 261 langtidsplasser, 69 korttidsplasser, 6 kommunale akutte døgnplasser innenfor somatikk, og en kommunal akutt døgnplass innenfor psykiatri. Deler av dag/aktivitetstilbud til hjemmeboende eldre med til sammen 42 plasser er organisert innenfor institusjonsområdet. Bokollektivene i Gamle riksvei 18 og Kjøkkenvirksomheten hører også til institusjonsområdet. Tjenesteområdet har tilsammen 6 virksomheter, og 18 avdelinger.

Sykehjem er en boform for de som har behov for døgnkontinuerlig omsorg og pleie, men som ikke trenger behandling i sykehus. Korttidsopphold har som formål å bedre helsetilstanden ut fra de forutsetninger som ligger til grunn for tildeling. Med korttidsopphold regnes det også opphold etter sykehusinnleggelse. Oppholdet er tidsbegrenset over en kortere periode hvor brukeren reiser hjem til egen bolig etter avsluttet opphold. Avlastningsopphold kan innvilges i enkelte tilfeller for pårørende som bor sammen med søker med særlig tyngende omsorgsoppgaver. Langtidsopphold i sykehjem er for dem som ikke lenger kan bo hjemme, men har behov for et døgnkontinuerlig tilbud. Andre tjenester må være utprøvd først.

Økonomi

Institusjonsområdet viser til har 17,4 mill. kr i merforbruk ved årets slutt. Dette er 2,4 mill. kr dårligere enn antatt per T2/2019. Særlig innenfor institusjonsområdet er rekrutterings- og kompetanseutfordringen prekær, noe resultatet bærer stort preg av. Kjøp av byråtjenester ble ved årets slutt 24 mill. kr for institusjonsområdet. Dette var en økning på 7,4 mill. kr fra året før. Spesielt sommeren var kostbar for tjenesteområdet.

Agenda Kaupang sin rapport angående økonomien i Bodø kommune peker på at Bodø kommune drifter institusjonsplassene dyrere enn sammenliknbare kommuner. Bakgrunnen for dette er i hovedsak bygningsmassens beskaffenhet, der det i tråd med nasjonale føringer tidligere er satset på små enheter. Dette gir et svært godt tilbud til brukerne. Bystyret har vedtatt å realisere et nytt Helsehus. Gjennomgang av eksisterende bygningsmasse, og behov for nye institusjoner vil bli fulgt opp i prosjektet Smart Helse.

Det er gjort sammenlikninger på grunnbemanningen internt innenfor institusjonsområdet, og det er iverksatt en prosess for nedtrekk på 3 mill. kr i budsjettrammen.

Personal

Institusjonsdriften har 454 årsverk fordelt på 685 medarbeidere.

Institusjonsområdet har et stort behov for ansatte med høy kompetanse. Samhandlingsreformen har bidratt til at veldig mange pasienter nå får et tilbud i Bodø kommune, der de tidligere kun ville ha fått nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten.

Da det er stor konkurranse om sykepleierressursene er det vanskelig å rekruttere tilstrekkelig etter ordinære utlysninger. Det arbeides med å finne ut av hva som skal til for å beholde de medarbeiderne avdelingen har. Bla arbeides det med kompetansehevende tiltak der målet er at den enkelte medarbeider skal oppleve at de får brukt den kompetanse de har, og at de får den kompetanseheving de trenger i arbeidshverdagen.

I tillegg er det løpende utfordringer knyttet til langtidssykemeldte, og ansatte med ulik permisjoner. I mange tilfeller blir vikarbyrå løsningen. Utvikling i sykefraværet innenfor tjenesteområdet;

 

2016

2017

2018

2019

Institusjon

12,4

9,5

9,5

10,6

 

Lederressursene har stort fokus på å forebygge og følge opp sykefravær tett. Snarlig dialog, tett oppfølging og å se muligheter for tilrettelegging er viktig. HR kontoret involveres ved behov.

Mål og resultater

ProAct er et pasientsikkerhetsarbeid med tidlig oppdagelse av forverret tilstand. Dette er bruk av felles kommunikasjon for å forebygge og behandle livstruende tilstander som kan oppstå. ProAct er implementert i hele Sølvsuper helse- og velferdssenter døgnavdelinger i 2019.

Dagaktivitetstilbudene Sølvsuper dag- og aktivitetssenter, Stadiontunet dagsenter og Sentrum dagsenter er viktige tiltak for at innbyggerne skal kunne bo lengst mulig i eget hjem. Sentrene skal sammen med hjemmetjenesten bidra til at den enkelte og pårørende opplever en god, trygg og meningsfull hverdag med aktivitet og deltakelse i samfunnet for øvrig. Det arbeides med å se nærmere på innhold, organisering og videreutvikling av alle kommunens dagtilbud for eldre.  Ved slutten av 2019 var antall personer som mottar tjenester i hvert enkelt dagtilbud gjennom ei hel uke følgende; Sølvsuper aktivitetssenter (18), Sølvsuper dagsenter (42), Sentrum dagsenter (35), Stadiontunet dagsenter (62). Totalt er dette 157 personer, men gjennom året er det mange flere personer som mottar et tilbud. Det opereres med ventelister.