Helsekontoret har ansvaret for all legetjeneste i kommunen. Tjenesten er kommunedekkende og gjelder for alle aldersgrupper. Virksomheten har også ansvar for legevakt, kommuneoverlege/smittevern, kommunepsykolog for voksne, fengselshelsetjeneste, Krisesenteret i Salten, Bolig Nu og ALIS-Nord.

Helsekontoret har stått for store deler av arbeidet knyttet til etablering av luftveislegevakt, testing og smittesporing.

2020 har i svært stor grad vært preget av Covid-19 pandemien. Helsekontoret har hatt primæransvaret for å vurdere og iverksette kommunale tiltak på vegne av innbyggerne i Bodø. Videre har Helsekontoret understøttet flere av våre nabokommuner med kompetanse og fagpersonell i løpet av året. Helsekontoret var tidlig ute og etablerte en egen luftveislegevakt som tok ned belastningen på fastlegene betydelig. Videre er det etablert en egen enhet som håndterer testing gjennom legevakta. Også smittesporingsteam ble etablert, og antall kommuneoverleger ble økt slik at pandemiutbruddet kunne håndteres på et medisinskfaglig godt nivå, og kommunikasjonen med våre innbyggere kunne bli best mulig. I løpet av 2020 ble også digital hjemmeoppfølging av Covid syke utviklet gjennom et samarbeid mellom Helsekontoret og ForUT. Dette innovasjonsarbeidet ble presentert for WHO vinteren 2020. Disse tiltakene har vært avgjørende for Bodø sine lave smittetall gjennom 2020.

I tillegg til pandemihåndtering har den ordinære driften vært holdt løpende gjennom året med fokus på tjenestekvalitet og drift innenfor økonomiske rammer.

Økonomi

Helsekontorets resultat for 2020 ble et merforbruk på 4,5 mill. kr. Resultatet er 16,5 mill.kr bedre enn forventet prognose ved T2/2020. Årsaken til dette kan forklares ved at helsekontoret ble fullt kompensert for koronarelaterte utgifter, som i 2020 summerte seg til 17,2 mill.kr. Merforbruket forklares i all hovedsak med overtidsbruk hos legevakten, forlengelse av sommeravtalene og dens bemanningssituasjon. Videre er ikke økningen i tilskudd til fastlegene tilstrekkelig kompensert fra staten.

Personal

Som i resten av HO er det svært krevende å rekruttere sykepleiere og fastleger. Dette bidrar til å vanskeligjøre driften. Gjennom ALIS NORD er det utarbeidet en systematisk struktur for å rekruttere og beholde fastleger. Kontoret har tro på at dette arbeidet vil gi resultater slik at vi evner å være en attraktiv arbeidsgiver for en kritisk kompetanse for byens innbyggere. Vi merker imidlertid at nye allmenleger i stor grad krever fast ansettelse i kommunale stillinger fremfor selvstendig næringsvirksomhet. Dette vil gi økte kostnader fremover, men samtidig gi muligheter til å styre ressursene mer hensiktsmessig.

Mål og resultater

Helsekontoret har stått for store deler av arbeidet knyttet til etablering av luftveislegevakt, testing og smittesporing. På Sølvsuper helse- og velferdssenter er det etablert en koronaavdeling hvor 20 sengeposter ble klargjort for Covid-19 positive. Dette stilte store krav til fleksibilitet og innsats fra de ansatte legene ved Sølvsuper. Det har også vært betydelig aktivitet for å fremskaffe tilstrekkelig mengder med smittevernutstyr. Helsekontoret har evnet å håndtere en svært krevende pandemi med innovasjon og utvikling. Dette har kun vært mulig gjennom dedikerte ansatte og en utpreget tillitsbasert ledelse.

Covid-19 har preget mye av fengselshelsetjenestens arbeid i 2020. Det ble raskt opprettet en krisestab i Kriminalomsorgen, og denne inkluderte to sykepleiere fra Helseavdelingen. Det har kontinuerlig blitt jobbet med rutiner og oppdateringer rundt smittevernstiltak, og samarbeidet mellom Kriminalomsorgen og Helseavdelingen/kommunen har fungert svært godt.