Miljøtjenesten gir tjenester til de som har medfødte og tidlig ervervede funksjonsnedsettelser, og som er i behov av langvarige og koordinerte tjenester. Tjenestene som ytes er i all hovedsak lovpålagte. Tjenesten fordeler seg på 15 lokasjoner bestående av små og store boenheter, hjemmetjenester, to dagtilbud, og to avlastningsboliger. I tillegg koordinerer tjenesten støttekontaktvedtak, BPA vedtak for miljøtjenesten, og vedtak om privatavlastning. Det er for tiden 24 aktive vedtak på BPA, 389 vedtak på støttekontakt, og 94 vedtak på privatavlastning.

Personal

I 2020 var det 271 årsverk fordelt på 460 medarbeidere i tjenesten. I tillegg kommer medarbeidere (oppdragstakerne) til vedtakene på privatavlastning. Ledergruppen består av områdeleder, 2 virksomhetsledere og 9 avdelingsledere. Sykefraværet i 2020 var på 11,6 %, som er en økning fra 10,9 % i 2019. Virksomheten har kontinuerlig fokus på effektivitet og ressursutnyttelse. Dette innebærer å utnytte stordriftsfordelene, og et stadig nærmere samarbeid mellom avdelingene enn tidligere. For Miljøtjenesten innebærer dette blant annet deling av personell og kompetanse på tvers.

En viktig del av arbeidet i tjenesten er å etablere like holdninger, forståelse og kulturer, slik at kvaliteten på tjenestene er gjennomgående gode. Gjennom felles lederteam får alle lederne en felles forståelse av helheten, og hva som skal til for å oppnå miljøtjenestens målsetninger. Miljøtjenesten er ett område i vekst. Det etableres stadig nye vedtak om barnebolig. En del av brukerne er i ferd med å bli voksne og skal etablere seg i nye botilbud, som skal serves av personell fra Miljøtjenesten.

Området har en felles kompetanseutviklingsplan og er opptatt av en helhetlig kompetanseutvikling. Etter etablering av Miljøtjenesten i 2015 har tjenesteområdet  gjennomført felles fagdager på tvers av området. Det siste året har det med bakgrunn i Covid 19 ikke vært avviklet felles fagdager. Noen eLæringskurs har vært gjennomført. Ellers mottar medarbeiderne veiledning fra spesialisthelsetjenesten i konkrete saker.

Økonomi

Miljøtjenesten har et merforbruk på 5,1 mill. kr ved årets slutt. Forventet prognose i T2/2020 var 6,5 mill.kr, som betyr at resultatet er 1,4 mill.kr bedre enn forventet. Merforbruket skyldes i stor grad en ny bruker i barnebolig som ikke var finansiert i 2020.

Mål og resultater

Situasjon rundt Covid 19 har i stor grad påvirket tjenestene i hele tjenesteområdet. 12 mars ble avlastningstilbudene og dagsentrene stengt. I løpet av våren ble de gradvis åpnet på nytt, men på grunn av at man må ta særlige hensyn til smittevern er det fremdeles slik at flere av sentrenes brukere ikke har fått gjenopptatt sine tilbud i Symra og Notveien dagsenter. Det har underveis vært gjort grundige kartlegginger og prioriteringer for å sikre at man fanget opp spesielt sårbare brukere, med sikte på å gi tilbud så langt det har vært mulig.  Det har i prosessen vært ett godt samarbeid opp mot Barne- og familieenheten for å se sammen på de barn som ble rammet av nedstengte tilbud. I samarbeid klarte man å gi tilbud til de som trengte det mest gjennom perioden med nedstenging.

Brukere av bemannede botilbud har også vært rammet gjennom at mange aktivitetstilbud, også utenom dagtilbudene, har vær stengt eller begrenset. Sosial kontakt har vært begrenset og mange har ikke kunnet delta i aktiviteter de eller ville ha gjort.  

Pandemien har ført til at fraværet i virksomheten har vært stort. Dette har påvirket tjenesten med endringer og ustabilitet for brukerne. Likevel har man klart å gi alternative tjenester, og fulgt opp brukere i forhold til de vedtak som de har.