Institusjonsområdet har som målsetting å levere fleksible tjenester, som kjennetegnes av god kvalitet, omsorg og respekt, basert på kompetanse og etisk refleksjon.

Tjenesteområdet har 265 langtidsplasser, 69 korttidsplasser, 6 kommunale akutte døgnplasser innenfor somatikk, og en kommunal akutt døgnplass innenfor psykiatri. Deler av dag/aktivitetstilbud til hjemmeboende eldre med til sammen 42 plasser er organisert innenfor institusjonsområdet. Bokollektivene i Gamle riksvei 18 og Kjøkkenvirksomheten hører også til institusjonsområdet.

Tjenesteområdet har tilsammen 6 virksomheter, og 18 avdelinger.

Sykehjem er en boform for de som har behov for døgnkontinuerlig omsorg og pleie, men som ikke trenger behandling i sykehus. Korttidsopphold har som formål å bedre helsetilstanden ut fra de forutsetninger som ligger til grunn for tildeling. Med korttidsopphold regnes det også opphold etter sykehusinnleggelse. Oppholdet er tidsbegrenset over en kortere periode hvor brukeren reiser hjem til egen bolig etter avsluttet opphold.  Avlastningsopphold kan innvilges i enkelte tilfeller for pårørende som bor sammen med søker med særlig tyngende omsorgsoppgaver.  Langtidsopphold i sykehjem er for dem som ikke lenger kan bo hjemme, men har behov for et døgnkontinuerlig tilbud. 

Økonomi

Institusjonsområdet har ved årets slutt et merforbruk på 7,8 mill.kr. Per T2/2020 ble det anslått et merforbruk på 19 mill, som betyr at det endelige resultatet for 2020 ble 11,2 mill bedre enn antatt. Dette kan delvis begrunnes med at koronarelaterte utgifter ble 100% kompensert i 2020, og utgifter knyttet til korona summerte seg til 7,8 mill.kr. for institusjonsområdet i 2020. Resultatet for institusjonsområdet bærer preg av rekrutterings- og kompetanseutfordringen, og kjøp av byråtjenester ble ved årets slutt 16,4 mill. kr for institusjonsområdet. Dette er imidlertid en nedgang på 7,6 mill.kr fra 2019.

Personal

Institusjonsområdet har til 475 årsverk fordelt på 709 ansatte.

Institusjonsområdet har stort behov for ansatte med høy kompetanse. Spesielt sykepleiekompetanse. Samhandlingsreformen har bidratt til at veldig mange pasienter får et tilbud i kommunen, der de tidligere kun ville ha fått nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten.

Sykepleierdekningen er utfordrende da det er stor konkurranse om sykepleierressursene. Det har vært vanskelig å rekruttere tilstrekkelig på ordinær utlysning. I tillegg har det vært flere langtidssykemeldte, og ansatte i ulike permisjoner der det er vanskelig å rekruttere lokalt. Det har gitt løpende driftsutfordringer, og belastningen på de som er igjen blir stor.

Tjenesteområdet er opptatt av at det til enhver tid driftes etter prinsippene om forsvarlig bemanning. Dette gjelder både medisinsk og annen faglig kompetanse. 2020 har vært krevende grunnet underdekning av sykepleiere innenfor alle virksomhetene i tjenesteområdet.  Flere virksomheter mangler inntil 50 % av sykepleierne.

Utvikling av sykefraværet innenfor tjenesteområdet er den største utfordringen i forhold til å true kvalitet og kontinuitet i tjenesten. Sykefraværet i 2020 var på 11,7.% som er en økning i forhold fra 2019 (10,6 %).

I tillegg medfører dette et stort merarbeid for virksomhetene og det har stor innvirkning på mulighetene for måloppnåelse innen økonomi. Lederressursene har stort fokus på å forebygge og følge opp sykefravær tett. Snarlig dialog, tett oppfølging og se muligheter for tilrettelegging er viktig. HR kontoret er også involvert ved behov, og det er innledet et samarbeid med NAV på de virksomheter som har ekstra høyt fravær.

Vold og utfordrende adferd fra pasienter genererer en del småskader på ansatte i enkelte virksomheter. Det jobbes med kompetanseheving innenfor området.

Mål og resultater  

Covid-19-pandemien har vært svært arbeidskrevende for institusjonsdriften. Pasienter, pårørende og personale har jobbet tett sammen for å sikre smitteverntiltak, besøk og sosial omgang, og daglig drift.

Sølvsuper helse- og velferdssenter har vært kommunens beredskap på sengekapasitet i forbindelse med Covid-19. Flere Covid-19 positive pasienter har hatt opphold i avdelingen. Dette har vært en særdeles krevende drift både i forhold til personalressurser, ledelse og utstyr. Sølvsuper hadde ved utgangen av 2020 fortsatt 3 plasser innen Covid-19 beredskap.