7 Ansattes ytringsfrihet
Alle ansatte i kommunen har full ytringsfrihet. Ytringsfrihet er en grunnleggende rettighet, og en forutsetning for en opplyst samfunnsdebatt og et velfungerende lokaldemokrati. Bodø kommune ser det som positivt at ansatte gir uttrykk for sine meninger om eget arbeidsområde og egen arbeidsplass. Ytringsfriheten gjelder også omstridte temaer og kritikk.
Ansatte kan også etter at vedtak er fattet fritt påpeke kritikkverdige forhold eller utilsiktede virkninger.
Ytringsfriheten kan være begrenset av lovfestet eller lovlig avtalt taushetsplikt.
Det er den ansattes rett til å ytre seg på egne vegne som er omfattet av ytringsfriheten.
Arbeidsgiver bestemmer hvem som kan uttale seg på vegne av Bodø kommune. Den enkelte arbeidstaker som uttaler seg offentlig har ansvar for å gjøre det klart om vedkommende uttaler seg på vegne av Bodø kommune eller på egne vegne.
Dersom arbeidstaker uttaler seg på vegne av Bodø kommune gjelder de regler som er presisert i pkt. 6 bokstav d og e.
Varsling iht. arbeidsmiljøloven § 2-4 og § 2-5
Bodø kommune ønsker at alle ansatte skal si i fra om kritikkverdige forhold.
Ansatte har rett til å varsle om kritikkverdige forhold, jfr. arbeidsmiljøloven § 2-4. Varsling av kritikkverdige forhold skal skje på en forsvarlig måte. Varsling i samsvar med kommunens rutine for intern varsling, og varsling til tilsynsmyndighet eller annen offentlig myndighet, vil alltid være forsvarlig.
Ansatte plikter ikke å varsle internt i ethvert tilfelle. Ekstern varsling kan benyttes når dette må anses som mer hensiktsmessig, for eksempel ved kriminelle forhold, når det er grunn til å frykte gjengjeldelser, eller av hensynet til allmenn interesse.
Ansatte som varsler i samsvar med reglene i arbeidsmiljøloven § 2-4 er vernet mot gjengjeldelse, jfr. arbeidsmiljøloven § 2-5.
Kommunens rutine for varsling er tilgjengelig på Intranett og i Kvalitetslosen.