Vinnerne var:

1. Chilli laks- Ellisiv Søfting

2. Laksewrap med sprøstekt laks og mangosalsa- Therese Korsvik Eliassen

3. Tortillalefse med røkt laks, rødløk, snøfrisk, ruccola og avokado- Elisabeth Larem

4. Mac & fish- Mona Røer

5. Skinnstekt torsk, potetstappe med hvitløk og soyasmør- Lise Brodersen

 

CHILLI LAKS

Sett stekeovnen på 200 °C
Skjær laksen i serveringsstykker, legg dem i en smurt ildfast form og dryss over litt salt. finskjær chilli og dryss over
Ha sweet chilisaus over laksen. Stek i stekeovnen i ca. 10 minutter. Server laksen med nudler, lettkokte bønner, soyasaus og limebåter.

Elevenes vurderinger av retten:

Denne retten var lett å lage og falt fort i smak hos dommerne.
Retten er satt sammen av laks, fersk chili, sweet chilisaus og glassnudler.
Det er en rett som ikke kompromisser en god smak med enkelthet, den passer for hele familien og tar ikke lang tid eller mye ferdighet for å sette sammen. Passer både hverdag og helg.

 

SPRØSTEKT LAKS MED MANGOSALSA I WRAPS

DU TRENGER:
800 g laksefilet, delt i fingertykke strimler

Panering:
2 skiver tørt brød og 6 ss sesamfrø, kjøres sammen i foodprosessoren
2 ss olivenolje til å feste panering
Solsikkeolje til steking

Mangosalsa:
1 moden mango
½ rødløk eller 2-3 vårløk
1 agurk
1 rød chili
½ potte koriander
1 lime

SLIK GJØR DU: 

Salsa: 
1. Del mangoen i to, så i små terninger. Ha det i en salatbolle.
2. Hakk løk/vårløk i små biter/tynne skiver og hakk chili. Bland med mangobitene.
3. Skrell og del agurken på langs. Skrap ut kjernehuset med en teskje og del strimlene en gang til på langs før du deler i terninger og har det i bollen.
4. Hakk koriander og del limen i to. Vri en teskje rundt i limebitene over salatbollen, slik at saften blir presset ut. Ha i hakket koriander og bland sammen. Sett til side.

Laks:
1. Tørk laksen litt med kjøkkenpapir og kutt i biter. Ha laksen i en bolle med noen ss olivenolje. Krydre lett med salt og pepper og bland med hendene.
2. Ha brødskiver og sesamfrø i en foodprosessor og kjør til smuler. Hell over i bollen med laks og bland med hendene.
3. Varm smør/olje på middels til høy varme, legg i laksebiter og stek raskt, 1 minutt på hver side.
4. Server laks i tortilla med mangosalsa, grønn salat og sriracha-majones.

Grønn salat:
Småbladet grønn salat/spinat
Ruccola-salat
Agurk
Grønt eple, i båter

Sriracha-majones  

DU TRENGER: 
1 ss sriracha-saus
2 ss lettmajones
4 ss yoghurt naturell/gresk yoghurt naturell (evt. lettrømme)
1 ss hvitvinseddik
Salt og nykvernet pepper

SLIK GJØR DU:
Bland alle ingrediensene sammen i en bolle, smak til med salt og pepper. Skikkelig enkelt, altså!

Elevenes vurdering av retten:

Den er enkel å sette sammen, tar litt tid å lage de forskjellige tingene. Mango og eple tilføyde en frisk smak på alle komponentene i retten. Det er en god del ingredienser, men som kan byttes ut med billigere ingredienser. Som isberg i stedet for ruccula, og cottage cheese i stedet for sriracha majones. Ingrediensene til wrapsen er lett å få tak i, samtidig som de er lett å bytte ut med andre ting. Denne matretten passer godt til alle familier, med tanke på at man kan plukke ut de matvarene man vil ha i wrapsen. Når man følger oppskriften til punkt og prikke er smaken mild.

 

MAC AND FISH

400 g torskefilet, 400 g makaroni, 1 ss dijonsennep, 2 ss hvetemel, 2 dl melk, 4 ss smør, 1 fennikel, frisk, 3 dl erter fryst, 5 dl grønnkål, 400 g bacon i terninger, basilikum frisk, persille frisk, olivenolje muskat, salt, pepper, 200 g cheddar, 2 fedd hvitløk, 3 ss griljermel, Basilikum- og persillepesto, 1 neve basilikum frisk, 1 neve persille frisk, 0.5 sitronsaft, 0.5 sitronskall, 4 ss olivenolje, pepper, salt

Framgangsmåte
Forvarm ovnen til 180 grader, Sett makaronien til koking. I mens smelter du smør og tilsetter hvetemel. Rør til en jevn røre, og spe på med melk mens du rører til konsistensen har blitt kremete. Bland inn sennep, muskat, ost, salt og pepper. Kok opp en kjele med vann og litt salt. Sett til side, legg i fisken, og la den trekke i 10 min. Ta fisken ut av vannet, og la alt vannet tørke av. Stek baconbiter i en stekepanne med litt olje. Legg deretter bitene i en bolle. Stek finskåret fennikel og grønnkål lett i litt olje og hvitløk i ca 1-2 minutter. Bland makaronien med sausen, og vend inn torskebiter, grøntblandingen og bacon. Topp med griljermel/panko, og bak den stå i ovnen i ca. 20 minutter. I mellomtiden lager du pesto. Bland alle ingrediensene i en bolle, og mos dem med stav mikseren. Salte og pepre. Server Mac & Fish med godt brød og pesto.

Elevenes vurdering av retten:

Det var enkelt å lage, men tok lang tid fra begynnelse til den stod på bordet. Denne retten fikk god plassering fordi det er mange råvarer satt sammen på en smakfull og lett måte, samtidig som det er et sunt alternativ til Mac & cheese. Den passer til hele familien og er lett å lage mye av på en gang

 

TORTILLALEFSE MED RØKELAKS, RØDLØK, SNØFRISK, RUCCOLA OG AVOKADO

Elevenes vurdering av retten:

Tortillalefser med røkt laks, rødløk, snøfrisk, ruccola og avokado. Enkelt å lage, satt sammen av gode smaker. Dette er mat for både barn og voksne. Det er lett å bytte ut med andre smaker i wrapsen om man ønsker.

 

STEKT TORSK, POTETSTAPPE MED HVITLØK

Potet- og hvitløkspuré
Kok potetene og hvitløkfeddene helt møre i usaltet vann (men pass på at potetene ikke koker helt i stykker, de bør helst trekke rett under kokepunktet). Sil av vannet, og damp potetene tørre.

Mos poteter og hvitløkfedd, eller press dem gjennom en sil. Rør inn melk og smør. Smak til med salt og kvernet pepper (vær litt forsiktig med saltet, både fisk og saus er salt).

Dekk kasserollen med plastfolie, og la den stå lunt til servering.

Soyasmør
Brun smøret nøttebrunt, men pass på så det ikke blir brent. La smøret bli litt avkjølt før du blander inn soyasaus, sjalottløk, ingefær og hvitløk. Varm forsiktig opp sausen før servering, men ikke la den koke (smørsausen skal ha et «skilt» utseende). Tilsett friske urter helt til slutt.

Skinnstekt torsk
Skrap skjellene av fisken. Dryss fileten rikelig med grovt havsalt. La saltet ligge på i 20 minutter. Skyll fisken godt under kaldt rennende vann, og klapp den tørr med kjøkkenpapir. Skjær fisken i porsjonsstykker.

Ha litt olje i en stor og varm stekepanne. Legg i fiskestykkene med skinnsiden ned i pannen. Stek på skinnsiden i cirka sju minutter over middels høy varme. Når skinnet er sprøtt og gyllent, snur du fisken og steker et minutt på den andre siden.

Torsken er klar i det øyeblikket den flaker seg ved et lett trykk.

Krydre fisken lett med nykvernet pepper.

 • 4 porsjoner
 • 800 g torskefilet (helst loin), med skinn, uten ben
 • grovt havsalt
 • kvernet pepper
 • olje til steking

Soyasmør

 • 2,5 ss soyasaus
 • 100 g usaltet smør
 • 1 sjalottløk, finhakket
 • 1 stort fedd hvitløk, finhakket
 • 0,5 ts revet, frisk ingefær
 • 2 ss hakkede friske urter, for eksempel gressløk og kjørvel

Potet- og hvitløkspuré

 • 500 g skrelte mandelpoteter
 • 6 fedd hvitløk
 • 2 dl melk eller matfløte
 • 2 ss smør (eller mer)
 • salt og pepper