10.00–10.30:  Kaffe, mingling og registrering

10.30:  Konferanseåpning ved ordfører i Bodø kommune Odd Emil Ingebrigtsen og direktør i KORO Sigurd Sverdrup Sandmo

11.00-12.30: BOLK 1 Hvorfor involvere kunstnere i stedsutvikling?  
 

Ny bydel Hernes- transformasjon av landskap og historie v/prosjektsjef Irene Skiri: 

Bodøhalvøya skal transformeres igjen. Bodø står overfor ett av de største byutviklingsprosjektene i dagens Norge.

Ny by ny flyplass innebærer frigjøring av 2900 dekar sentrumsnære arealer til byutvikling, nedskalering av Nato-basen, og flytting av dagens sivile rullebane 900 meter.

I januar 2024 startet AVINOR anleggsarbeidet, og landskapet ytterst i sørvest totalforandres gjennom sprengning, planering, utfylling i sjø og andre arealendringer. Når nye Bodø lufthavn står klar i 2029 overtar kommunen dagens flyplassområde og starter utviklingen av en ny bydel på Hernes.

Hvilken rolle skal kunsten ha i dette utviklingsprosjektet?

Gjennom KORO prosjektet Flyfugl har kommunen involvert kunstnere og kunstfaglig kompetanse i områdeplaner, innbyggerinvolvering og kunst i offentlig rom. Hva blir de neste stegene?  
 

Hage – første brikken i en ny bydel i Lund v/Geir Brendeland - partner og arkitekt i Brendeland & Kristoffersen arkitekter  

Prosjektet Hage er et offentlig rom i den svenske byen Lund, designet av arkitektene Brendeland & Kristoffersen.

Oppdraget for prosjektet var å lage et sted der mennesker møtes; hvordan man kan bygge et nytt fellesskap, med fokus på sosiale rom.

Resultatet ble en stor hage eller frukthage – 1600 kvm, omtrent størrelsen på et småbruk. Hage består av en paviljong, et sitteområde og en mur, og er plassert midt i den nye bebyggelsen.

Dette grønne området er bestilt og bygget av Domkirken i Lund, og det er en del av et større byutviklingsprosjekt på 450 daa store området Brunnshög. Hage vil etter hvert bli omringet av bygårder og bli et intimt byrom for beboere og besøkende å nyte.

Prosjektet Hage ble de plukket ut blant 362 nominerte til finalen i Europas viktigste arkitekturpris: EU Mies.

Økern Sentrum; den nye hovedstaden øst i Oslo med ByLab og kultur som motor i stedsutviklingen»  v/ Thomas Holth, prosjektdirektør Økern Sentrum ANS 

På Økernsenteret ligger ByLab, en nøytral arena for byutvikling. Økernsenteret er også åpnet for ulik bruk i påvente av det fremtidige by- og kultursentrum: Bygget der Lars Ø. Rambergs «TILLIT» lyser har både blitt brukt av Nationaltheatret, til P3 Gull og nå senest en Banksy-utstilling. Hva er verdien for Hovinbyen i å fylle Økernsenteret med kultur, både nå og i fremtiden? Og hvordan kan ByLab bidra til å skape en bedre by? 

Hovinbyen er Oslos største byutviklingsområde og skal i en tidshorisont på 30-50 år gi plass til rundt 40 000 nye boliger og opptil 100 000 arbeidsplasser. Strategisk plan for Hovinbyen ble vedtatt av Oslo bystyre i 2018 og definerer Økern Sentrum til selve hjertet i Hovinbyen – den nye hovedstaden øst i Oslo som skal knytte sentrum og Groruddalen tettere sammen. Området er stort og mangfoldig, og er blitt omtalt som et sammenhengende lappeteppe av steder med ulik historie og karakter. Det gir identitet og egenart. 

12.30-13.30: Lunsj

13.30-14.30: BOLK 2, Kunst som premiss for estetikk, inkludering og bærekraft 

Man kan ikke vedta byliv v/ Moa Bjørnson, Molobyen utvikling 

Molobyen er en helt ny bydel under utvikling i Bodø. Geografisk strekker området seg mellom Molorota og Bispeveien i Bodø sentrum. Tanken er en trinnvis transformasjon fra et tidligere industriområde til en mangfoldig bydel med boliger, havnestrøk, handel og kultur. Medvirkning og samskaping har vært, og vil være, bærende i utviklingen av bydelen. Eldre bygg tas i bruk til midlertidige formål for å suksessivt utvikle Molobyen til sitt fulle potensiale. Gjennom KORO prosjektet KUNSTPAUSE rettes fokus mot sosiale møteplasser og innbyggerinvolvering. Målet er å skape en hyggelig, mangfoldig og bærekraftig bydel for fremtiden, med mennesket i fokus. 

Kunstnerisk kompetanse som forretningsmodell v/kunstner Anna Ihle og leder for FutureBuilt Stavanger kommune Heather Bergsland 

New European Bauhaus er EU-kommisjonens program for å koble «Grønn giv» til estetikk, inkludering og bærekraft. Gjennom NEB-STAR har Stavanger kommune arbeidet med å få kunstnere inn fra oppstart og videre bli en integrert del av byutviklingsprosjekter som krever nye løsninger og alternative perspektiver. NEB-STAR skal endre måten kommuner, næringslivet, innbyggere og andre aktører samarbeider på, og koble ambisjoner om klimanøytrale løsninger med estetisk utforming og sosial inkludering. Prosjektet skal utvikle en modell som kommuner og næringslivet kan bruke, hvor kunstnerisk fagkompetanse får en nøkkelfunksjon.  

Kunstner Anna Ihle er engasjert som konsulent med kunstfaglig kompetanse i næringsklyngen og testområdet Site 4016 i Stavanger. Prosjektleder Heather Bergsland arbeider for FutureBuilt i Stavanger kommune. Sammen forteller de om hvordan NEB-STAR, gjennom innbyggerengasjement og samskaping på tvers av sektorer, skal skape mer bærekraftige, inkluderende og estetiske byer. 

14.30-15.15 Bolk 3: Panelsamtale/debatt med innledere og utviklingsaktører i nord
 

  • Er kunst egentlig avgjørende for å skape attraktive lokalsamfunn og byer i nord?
  • Er geografi og stedets størrelse relevant for å lykkes med kunst i stedsutvikling?
  • Er Arktis en attraktiv region for kunstnere, og hvordan tar vi imot dem?

Deltagere 

  1. Sigurd Sverdrup Sandmo, direktør i KORO 
  2. Odd Emil Ingebrigtsen, ordfører Bodø kommune 
  3. Eirik Espejord - administrerende direktør Pellerin
  4. Marianne Bjørnmyr - visuell kunstner og driver av NOUA Visningsrom 
  5. Anders Coucheron- Prosjektutvikler Molobyen

Panelsamtale er ledet av Merete Nordheim, administrerende direktør i Bodø næringsforum 

15.30-17.30 Vi utforsker kunst i offentlige rom i Bodø 

Bodø huser en rekke spennende verk, hvor kunst i offentlige rom er en bevisst del av kommunens strategi for å skape attraktive lokalsamfunn.

Bli med å møte kunstnere og kuratorer, og få oppleve nye og gamle prosjekter. Vi har fokus på hvordan disse prosjektene har hatt eller har som delmål å engasjere, inkludere eller utfordre lokale samfunn for å skape et levende bymiljø og inkluderende demokrati. Et velfungerende og levende demokrati er ikke bare viktig for et levende bymiljø, det er også viktig som en del av vårt menneskelige og «myke» beredskap.

Hvordan kan kommuner og regioner jobbe med denne myke beredskapen og demokratiforsterkningen samtidig som vi lager attraktive lokalsamfunn i byer i nord gjennom kunst i det offentlige rom?

Alternativ 1: 

Bodø Rådhus og Stormen Bibliotek

I denne bolken ser vi nærmere på to av de viktigste kunst i det offentlige rom prosjekter i Bodø de siste ti årene. Bodø rådhus og Stormen bibliotek og konserthus er begge formelle offentlige rom som skal invitere til demokratisk deltakelse og refleksjon. Rådhus og bibliotek er noen av de mest utbredte byggene og institusjonene vi har i Norge, hvor de fleste kommuner enten har eller deler slike offentlige rom. I denne omvisningen og vandringen har vi fokus på kunstprosjektene i disse byggene og hvordan vi har jobbet med kunsten og kunstprosjektene ved å skape nytt og gjenbruke, for å inkludere og utfordre. 

Stormen bibliotek og Stormen konserthus. Jeg fant, jeg fant av AK Dolven 
Bodø rådhus. Dikt til byråkratiet av Per Kristian Nygård og Far i gammelfjøsen av Rune Johansen. 
Formidler: Ellen Sæthre McGuirk, kunstkonsulent i kunstutvalgene for begge prosjektene og professor i kunst og håndverk i lærerutdanningen. 
 

Alternativ 2:

Prosjekt67 

Prosjekt 67 og Gøran Moya, samarbeider på tvers av grensene i de arktiske landene Grønland, Norge, Sverige, Finland og Russland.  Vi deler mye av den samme historien, og har felles påvirkning gjennom kultur og kunst. Utfordringer når det kommer til klima, miljø, samfunnsutvikling og politikk, berører oss også. I 2024 tas en nedlagt møbelforretning i bruk som kunstarena. 

Kunstnerne er : Alisa Gorshenina (rus) , Julie Ebbing (no) , Inuuteq Storch (gl) , Arttu Nieminen (fi) , Toxoplasma (se)

Alternativ 3:

Girjegumpi – et samisk arkitekturbibliotek

Ordet “Girjegumpi” er satt sammen av de to nordsamiske ordene “girji” (som betyr bok) og “gumpi” (som refererer til en flyttbar hytte på meier, vanligvis transportert med snøscooter) – et samisk, flyttbart bibliotek. Kunstneren og arkitekten Joar Nango har over tid samlet inn bøker og andre materialer som har relevans for samisk arkitektur. Den litterære samlingen inneholder blant annet bøker om samisk byggeskikk, urfolksarkitektur og postkolonial teori. Girjegumpi fokuserer på kunstnere og utøvere med en særegen tilnærming til materialitet, arkitektur, gjenbruk og improvisasjon. Prosjektet skiller seg fra mange andre kunstutstillinger ved at besøkende faktisk kan gå inn i selve installasjonen, finne et sted å sitte og berøre og lese i objektene. Utstillingen foregår både utendørs og inne på Bymuseet/Nordlandsmuseet.

Girjegumpi er et nomadisk prosjekt som tilpasser seg omgivelsene det befinner seg i. Det har tidligere blitt vist frem på steder som National Museum of Canada, Nasjonalmuseet i Oslo og arkitekturbiennalen i Venezia.

Bodø-versjonen av prosjektet er et samarbeid mellom Bodø kunstforening og Bymuseet/Nordlandsmuseet, som setter samisk kunst og arkitektur på kartet under Bodø2024. I tillegg til de to utstillingsprosjektene inkluderer samarbeidet en Gammeskole for unge mellom 18 – 25 år.

Alternativ 4: 

Artist in Residene og Kunstpauser i byutviklingen

Bli med på en inspirerende omvisning i Molobyen, Bodøs nyeste kulturbydel!

Vi starter i Bispegården, hvor vi introduserer "Artist in Residence"-programmet som inviterer kunstnere til å bidra til byutviklingen gjennom konkrete prosjekter. Under omvisningen vil vi utforske hvordan kunst spiller en sentral rolle i transformasjonen av Molobyen.

Gjennom et KORO-støttet prosjekt har man fått til en rekke «Kunstpause-plasser» som på ulike måter bidrar til å skape møteplasser og dialog om kunst, kultur og bytransformasjon.

Vi besøker 5 kunstpauseplasser og diskuterer betydningen av kunstneriske prosjekter og installasjoner i det offentlige rom, og hvordan disse kan har kommet til som et resultat av medvirkning og dialog blant innbyggere og kunstnere.

Kunstpauseplasser:

  • Pelle Molins vegg - Kunstner: Espen Henningsen, Design: Rudi & Robin Gundersen
  • Grønn kunstpause –  Kunstner: Hege Gundersen
  • Concrete Dreaming – Kunstner: Milu Chorres, Arkitekt: Sami Rintala
  • Fauna Sauna –  Badstu som kunstnerisk møteplass. Kunst/arkitektur: Studenter ved NTNU
  • Kunstcontainer P67 – Kurator: Gøran Moya

Omvisningen avsluttes på Bådin Bryggeri der det blir mingling og middag.

Guide: Moa Björnson, Stedsutvikler Molobyen

16:30 – 18:30 MINGLING OG FAUNA SAUNA

For de som vil ta en velfortjent pust i bakken, holder Fauna Sauna på Beddingen åpent fra kl. 16:30. Her finnes to badstuer, et drivhus med forfriskninger, en badeplattform hengende over havet, utendørsdusjer, og en bålplass. NB: antallsbegrensning.

18.00 Middag og etterspill på Bådin bryggeri 

Bådin åpner dørene kl. 17:30 for sosialt samvær og diskusjoner. Middag serveres kl. 18:30.

En ingeniør, en lege, en bibliotekar, en designer og en økonom fikk en vill idé i 2012. Bådin bryggeri har siden vært en pioner innen arktisk håndverksøl. Her serveres det middag i selveste bryggeriet. 

Underholdning:

Ingvild Austgulen er tekstforfatter, slampoet og rapper, oppvokst i Bodø og nå bosatt i Tromsø. Ingvild har gjennom flere år jobbet med musikk og poesi, og skriver tekster med fokus på samfunn, natur, politikk og følelsesliv. Austgulen er tidligere Nord-Norsk mester i slampoesi og opptrer under navnet Aust og i bandene Opphav og The Cameltoes. 

21:00 Arts of democracy – NORDTING

Deltakere på Attraktive Arktis konferansen kan bestille billett til spesialpris (150 kr/pers) her: https://billetter.stormen.no/nb/specialoffer/pcheyzwbjlta

Sted/tid: Stormen Konserthus – Lille sal (kl. 21 – 22)

Etter å ha reist på kryss og tvers gjennom nordområdene, og beveget både folk og følelser fra Vardø til Alaska, blir det NORDTING i Bodø. Tusenvis har tidligere stemt ja eller nei til oljeboring, fiskeoppdrett, nordlig uavhengighet, nye gatenavn, nye nasjonalsanger og nye skatteregler.

Det mangler heller ikke saker å ta opp i kulturhovedstaden: Ny ordfører er på plass, ny flyplass er på vei, og ny fotballstadion lever i drømmene - mens byens rikeste har flagget ut til Sveits. Bodø er trendy i dag, men hva skal byen gjøre etter kulturhovedstadsåret? Og hva mener folk i Bodø om alt sammen?

Det blir selvsagt musikk for tørrfisk og oljefat, det blir powerpoint, dans, reinhorn, kanskje et korps, flagg, dans, allsang og politisk analyse. Og ikke minst: Det blir avstemninger - alt under NORDTINGETs motto «Make the North Great Again!»