Verdensdagen for psykisk helse skal selvfølgelig også markeres i Bodø – gjennom ukene 40-42 arrangeres det små og store aktiviteter, fagdager og åpne møteplasser for å fokusere på årets tema: #lagplass – som omhandler at vi alle trenger å høre til.  

Felles markering

– På selveste verdensdagen, tirsdag 10.oktober har flere organisasjoner gått sammen om en felles markering i Stormen bibliotek, som har som mål at folk i vår by skal kunne komme å være sammen, sier prosjektleder Kathrine Windsrygg i Bodø kommune.

Arrangementet starter klokka 17:00 og er god musikk fra bandet Shrimpdogs og artisten Isak Øvrevold, og en sofasamtale med engasjerte Bodøfolk om årets tema ledet av Asgeir Solstad.  

Samarbeid

– Målet er å skape en møteplass under verdensdagen der vi vet folk ferdes, biblioteket er mye brukt av bodøfolket, og er et perfekt sted for å komme sammen og sette søkelys på noe vi alle eier; en psykisk helse, sier Windsrygg.

Organisasjonene som har funnet sammen for å arrangere dette er Bodø kommune, Kirkens Bymisjon, Stormen Bibliotek, Bodø 2024 ved Bodøs internasjonale foreninger og Bodø Kommunes Brukerråd psykisk helse og rus, bestående av Mental Helse, Barn av rus (BaR), NOK. Nordland, Villa Vekst rådet, Pårørende ung Rus (PuR), Spillavhengighet Norge, RIO – en brukerorganisasjon på rusfeltet og Marborg.  

Sammen ønsker vi å sette psykisk folkehelse på agendaen, sier Kathrine Windsrygg.

Om verdensdagen for psykisk helse:

Verdensdagen for psykisk helse er en nasjonal befolkningskampanje om psykisk folkehelse som markeres hvert år i oktober. Målet er at en vil øke åpenheten, kunnskapen og forståelsen om psykisk helse – og mobilisere og engasjere over hele landet.  

Årets tema er #lagplass – vi trenger alle å høre til:   

Hver femte person i Norge har få eller ingenå vende seg til når de har det vanskelig, og det er flere som er ensomme nå enn før pandemien. For sårbare og marginaliserte grupper, er utenforskapet enda større. Forskning viser at det å gjøre noe meningsfullt sammen med andre er viktig for å motvirke ensomhet, utenforskap og psykiske belastninger, spesielt i urolige tider. 

Men vi blir ikke automatisk mindre ensomme, bare vi møtes. Hvordan kan vi arbeide for å gjøre våre møteplasser mer inkluderende, hvordan lager vi plass til hverandre, og hvordan tar vi en plass?  

Program for arrangementet i Stormen bibliotek 10. okt: 

17.00-18.00: åpent stand-område i 2.etg. på Stormen Bibliotek

Ulike organisasjoner som blant annet NOK.Nordland, LPP salten og RIO blir å treffe for en prat og informasjon om aktiviteter og arbeid. 

18.00-20.00: Gratis arrangement i Litteratursalen, 1.etg. Stormen Bibliotek

Musikalsk åpning ved Shrimpdogs

Shrimpdogs er et Rockeband fra Bodø som har sitt utspring fra Miljøfabrikken.

De fremfører egenkomponert musikk, sjangermessig ligger de et sted mellom Tungtvann og Terje Nilsen.

Bandet ble grunnlagt i august 2022 og har utviklet seg fra coverband til et egenproduserende rockeband som rapper ogsyngerpå dialekt.

Sofasamtale om årets tema #lagplass – ledet av Asgeir Solstad

Deltakere i sofaen: 

  • Sebastian Smedaas, Norges Handikapforbunds ungdom
  • Lars-Bjørnar Nøstan Knutsen, FRI Nordland
  • Anastasiya Henk, UA Unity og BIF – Bodøs internasjonale foreninger ved Bodø 2024
  • Kitt-Anne J. Hansen, RIO – en landsdekkende organisasjon på rusfeltet
  • Helge Jenssen, LPP Salten - Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse 

Minikonsert med Isak Øvrevold

Isak er Bodøgutt og har hatt glede av å synge så lenge han kan huske. Vi ble alle bedre kjent med han gjennom TV skjermen i vår, hvor han imponerte med sin sangstemme. 

Han beveger seg innenfor pop-sjangeren og skal avrunde kvelden vår sammen i Litteratursalen.