– Vi tjuvstarter Folkehelseuka med fysioterapiens dag fredag 8. september og generasjonslekene på lørdag 9. september, og så fortsetter det med en hel uke med aktiviteter og webinarer.

Det sier Kristine Engan, folkehelsekoordinator i Bodø kommune, som sammen med Carina Ottesen og Solveig Kim Dørum fra Frisklivssentralen i kommunen ønsker alle velkommen til å delta på Folkehelseuka 2023.

– Initiativet til Folkehelseuka kommer fra Nordland fylkeskommune, og så er det valgfritt for kommunene å være med. Men vi ønsker å være med å fokusere ekstra på folkehelse denne uka og å gi innbyggerne tilbud om aktiviteter og webinarer om ulike temaer og utfordringer, sier Engan.

Hun påpeker videre at alt er gratis under Folkehelseuka.

Fellestur og temamøte om søvn

Frisklivssentralen skal blant annet invitere til en fellestur til Keiservarden og ikke minst holde et temamøte om søvn.

– Dette er et veldig viktig og aktuelt tema. Dessverre er det mange som sliter med søvn, og det kan påvirke både fysisk og psykisk helse. Vi håper mange kommer på temamøtet, og får et innblikk i hva man kan gjøre for å få oppnå bedre søvn, sier Solveig Kim Dørum og forteller at temamøtet skal holdes i Frisklivssentralens lokaler i Gidsken Jacobsens vei 14.

Søvnkurs er ett av de faste tilbudene til Frisklivssentralen og i forbindelse med Folkehelseuka holdes det et åpent temamøte om søvn, for publikum.  

Lavterskeltilbud

Frisklivssentralen er en helsetjeneste i kommunen og et lavterskeltilbud som er åpen for alle innbyggere over 18 år som er i yrkesaktiv alder.

– Vi skal under Folkehelseuka holde stands både på City Nord og på universitetet der vi skal informere om tilbudet vårt. Det er viktig at innbyggerne vet om oss og vet at de kan ta kontakt, og at det er mulighet å få hjelp til ulike helseutfordringer man kan stå i, sier Carina Ottesen.

Webinarer

Folkehelsekoordinator Kristine Engan sier det er flere spennende webinarer denne uka, som publikum kan melde seg på.

– Det skal blant annet være et webinar som omhandler selvmordsforebygging. Det skal også være et webinar om hvordan vi i felleskap kan skape det gode liv der vi lever. Hvordan frivilligheten, offentlig sektor og næringsliv sammen kan nå målene, sier Engan.

Oppfordrer andre til å delta

Hun vil også oppfordre andre – både små og store aktører i næringsliv og frivillighet, til å markere Folkehelseuka.

– Det trenger ikke å være de store tiltakene eller kampanjer som koster masse penger. Det kan være lavterskel - som kanskje det å arrangere gå- og sykledager til jobben. I Bodø kommune skal det for eksempel fokuseres ekstra mye på kosthold og alle kantinene skal ha en egen meny under Folkehelseuka med sunn og god mat, sier Engan og fortsetter:

– Folkehelse er noe som angår oss alle, og folkehelse er så mye – og alt er bedre enn ingenting.

Mat- og dyrkefestival

Folkehelseuka avsluttes med Mat- og dyrkefestivalen på Vågønes gård lørdag 16. september.

– Dermed blir det en flott overgang til Gjenbruksuka som har sin åpningsfest denne lørdagen, sier Kristine Engan.

Her er programmet for Folkehelseuka: 

Fredag 8. september

Fysioterapiens dag. Ergoterapi- og fysioterapitjenesten i Bodø kommune inviterer til aktiviteter for alle ansatte ved Alsgården på Alstad.

Kl. 10:30 – 12:00 Ergoterapi- og fysioterapitjenesten har stand på rådhuset. Her kan du stille spørsmål og få noen gode råd.

Lørdag 9. september

Kl. 11:00 – 14:00 Generasjonslekene: et gøyalt aktivitetsarrangement for alle generasjoner!

Arrangeres i hagene til Tverlandet bo- og servicesenter.

For nærmere informasjon, kontakt frivilligkoordinator Ingrid Simonsen:

ingrid.simonsen@bodo.kommune.no

Tlf. 951 50 723

Mandag 11. september

Kl. 11:00 Digital kontorøkt.

Frisklivssentralen i Bodø kommune ved fysioterapeut Jemima Martine Johansen, deler et kort og effektivt treningsprogram med treningsøvelser som kan gjøres på kontoret. Se facebookside for mer informasjon.

Kl. 12:00 – 13:00 Webinar: Identitet som samfunnsbygger!

v/ Roger Finjord, daglig leder i Finnmark Fotballkrets.
Om menneskelige relasjoner, det å ta vare på hverandre og bygge lagfølelse - alt det som er viktig i frivilligheten, lag og foreninger. Skal det være lys i husan, så må det også være lys mellom husan.

Hva er det som kjennetegner de mennesker som hver bidrar til at andre tenker at «det er flott å bo her vi bor!»? Roger er engasjert, ærlig og ekte. Med sin blanding av humor og visdom fengsler han sitt publikum uansett om det snakkes om, identitet, røtter, og naturligvis stolthet av egen kommune og eget lag og forening! 

Påmelding til webinar: https://forms.office.com/e/uXWVjbRBnS

Påmeldingsfrist: 10. september kl. 20:00
Webinaret sendes kun direkte.

 

Kl. 14:00 Temamøte om søvn.

Frisklivsveileder Solveig Kim Dørum holder innlegg om hvordan man kan oppnå bedre søvn. Møtet finner sted i Frisklivssentralen sine lokaler i Gidsken Jakobsens vei 14.  Begrenset med plasser. Påmelding på post.fls@bodo.kommune.no

Varighet 60 minutter.

Tirsdag 12. september

Kl. 14:00 Aktivitetspark gjennomgang.

Fysioterapeutene Veronica Aaslid Myrvoll og Markus Aansløkken i Rehabiliteringstjenesten, Bodø kommune guider deg gjennom treningsparken på Bratten aktivitetspark.

Varighet: 30 minutter. Møt i treningsklær.

 

Kl. 11:00 – 11:45 Saltvern og Østbyen skole.

Aktivitetsopplegg i regi av Ergoterapi- og fysioterapitjenesten i Bodø kommune. Gjennomføres i storefri. Ulike stasjoner med varierte aktiviteter der fokus er på koordinasjon, styrke, balanse, og konsentrasjon.

 

Onsdag 13. september

Kl. 10:00 – 14:00 holder Frisklivssentralen stand på Campus Nord universitet. 

Ønsker du en bedre studiehverdag? Kom innom deres stand å få informasjon om hvordan Frisklivssentralen kan støtte deg med endring av levevanene innenfor søvn, kosthold, trening, nikotinavhengighet med mer. Her møter du Bente Nordlie og Solveig Kim Dørum som kan gi deg informasjon om Frisklivssentralen sine tjenester og tilbud.

 

Kl. 12:00 – 13:00 Lansering av ny nettside: Det Gode Liv i Nord, fra 
Nordland fylkeskommune.

Webinar v/rådgiverne Gøran Raade-Andersen og Marton Amdahl, Nordland fylkeskommune.

Det gode liv er en satsning med mål om økt samarbeid for en miljø- og helsefremmende samfunnsutvikling. Gjennom den nye nettsiden inviteres alle kommuner og resten av samfunnet til deltakelse og samarbeid. På denne måten ønsker vi å skape en felles forståelse for hvordan det står til i fylket vårt, og gi konkrete verktøy som bidrar til en positiv samfunnsutvikling i hver enkelt kommune. I webinaret presenteres satsningen og hvordan du kan bruke den nye nettsiden.

Link til møtet sendes på e-post til alle påmeldte, samme dag kl. 09:15. 

Påmelding: Lansering av ny nettside:  Det Gode Liv i Nord, fra  Nordland fylkeskommune (office.com)

 

Torsdag 14. september

Kl. 10:00 – 13:00 holder Frisklivssentralen stand på City Nord.

Her møter du Bente Nordlie og Anette Fleines som kan gi deg informasjon om Frisklivssentralen sine tjenester og tilbud.

 

Kl. 12:00 – 13:00 Informasjonsmøte om det å være Frivillig instruktør i Sterk og stødig.

Solveig Kim Dørum har et uformelt møte med de som vil vite mer om det å være frivillig instruktør i Sterk og stødig, i Rehabiliteringstjenesten i Gamle riksvei 18. Vi serverer drikke og noe å bite i.

 

Fredag 15. september

Kl. 12:00 Tur fra Turisthytta til Keiservarden.

Oppmøte på parkeringsplassen ved treningsparken. Lise Hunstad Fodnes og Anette Fleines fra Frisklivssentralen er turledere. Avmarsj kl. 12:00. Møt opp i god tid. Ta gjerne med noe å drikke og en liten matpakke.

 

Kl. 12:00 – 13:00 Webinar: Selvmord – kan livet gå videre for de som står igjen?

v/ Odd Eidner, prest og forfatter, Monica Vassbotn, etterlatt og styreleder LEVE Nordland og Ronny Olsen, rådgiver Nordland fylkeskommune

Samtale der Odd og Monica deler inntrykk fra arbeid med oppfølging av etterlatte, samt erfaringer fra egne liv om hvordan livet likevel kan gå videre når det verst tenkelige inntreffer.

Vi får også høre om samarbeidet mellom LEVE og Nordland fylkeskommune om selvmordsforebygging og oppfølging av etterlatte etter selvmord.

Påmelding til webinar: https://forms.office.com/e/a86gPMUy49

Påmeldingsfrist: 14. september kl. 20:00
Webinaret tas opp og vil være tilgjengelig på fylkeskommunens nettsider i etterkant av direktesending.

 

Lørdag 16. september

Kl. 10:00 – 18:00 Mat- og dyrkefestival på Vågønes gård.

Velkommen til en hel dag proppfull av smakfulle og matnyttige aktiviteter innen lokal matproduksjon og dyrkning.

Se  www.gjenbruksuka.no for mer informasjon.