Emma Sigridsdatter Jones er utdannet sykepleier med bakgrunn fra Sølvsuper helse- og velferdssenter.

I august starter hun opp et doktorgradprosjekt i offentlig sektor – også kalt offentlig sektor-Ph.D. – over fire år som ansatt i en hundre prosent forskerstilling i Bodø kommune.

Fikk innvilget søknaden
Bakgrunnen er at Bodø kommune har levert en søknad til Forskningsrådet om å få finansiering til en doktorgrad i offentlig sektor – en doktorgrad som helse- og omsorgsavdelingen i Bodø kommune eier.Sykepleier Emma Sigridsdatter Jones og kommuneoverlege Francis Odeh ser begge fram til arbeidet med doktorgraden

- I slutten av mars fikk vi svar fra Forskningsrådet om at søknaden er innvilget, og det betyr at vi kan forske i fire år på en problemstilling som er relevant for Bodø kommune og det skal handle om Virtuell helseavdeling, sier Emma Sigridsdatter Jones.

Knytter seg til kommunen
Søknaden til Forskningsrådet er utviklet i samarbeid med ansatte ved Nord universitet, og Emma Sigridsdatter Jones forteller at hun nå jobber med søknaden til det formelle opptaket til et Ph.D.-program, nærmere bestemt Ph.D. i profesjonsvitenskap ved Nord universitet.

- I august regner vi med å kunne starte arbeidet. Da blir jeg ansatt ved kvalitet- og utviklingskontoret i Bodø kommune, og skal ha en fireårig forskerstilling der. Og så har jeg knyttet meg til å jobbe i Bodø kommune i en periode etter dette, sier Jones.

Alternativ til korttidsplasser
Det er kommuneoverlege Francis Odeh, ved Sølvsuper helse- og velferdssenter, som har startet prosjektet Virtuell helseavdeling (VHA) i Bodø kommune, og han vil være prosjektleder og biveileder for Jones under studiet.

Odeh forklarer at Virtuell helseavdeling handler om mye mer enn bare e-helse og velferdsteknologi.

- Hovedpoenget med VHA er å levere like god kvalitet hjemme som på institusjon, og at de som kan og ønsker å dra hjem etter sykehusopphold skal få gjøre det. Kommunen har begrensede institusjonsressurser som må fordeles og brukes på riktig måte.

Odeh sier videre at det kun er selve avdelingen som er virtuell.

- Forskjellen er at pasienten er hjemme i sin egen bolig og får fullt behandlingstilbud på lik linje som ved en korttidsplass.

Tverrfaglig behandlingstilbudKommunedirektør Kjell Hugvik, Emma Sigridsdatter Jones og Francis Odeh under en markering på rådhuset.
Videre påpeker han at dette er et tverrfaglig behandlingstilbud med et dedikert tverrfaglig team.

- Teamet består av en lege, to sykepleiere, en ergoterapeut og en fysioterapeut. Hver eneste pasient vi får henvist blir vurdert av hele teamet, og basert på pasientenes behov lager vi egne, behandlingsplaner, det blir målrettet og spesifikt tilpasset den enkelte, sier Odeh.

Han forklarer videre at ett av hovedmålene er å optimalisere kommunale helsetjenester og samtidig bedre kvaliteten av helsetilbudet for pasientene

– Og som en bivirkning av dette sparer vi også penger, sier Francis Odeh.

Problemstillingen
Doktorgraden er planlagt å inneholde tre studier, og Jones skal jobbe ut fra følgende problemstilling:

«Hvordan kan Virtuell helseavdeling i Bodø kommune bidra til en kompleks kommunal helsetjeneste for multisyke pasienter?»

- I doktorgradsprosjektet vil sykepleie som profesjon og utøver av helsehjelp særlig bli studert for å se hvordan det kliniske blikket utfordres når observasjon av pasienten skjer gjennom teknologi, forteller Jones.Kommunedirektør Kjell Hugvik, Emma Sigridsdatter Jones og Francis Odeh under en markering på rådhuset.

Samarbeid med flere forskermiljøer
Francis Odeh påpeker at det er viktig steg for helse- og omsorgsavdelingen i Bodø kommune å være prosjekteier for en doktorgrad.

Allerede er det planlagt samarbeid med aktuelle forskermiljøer både ved Nord universitet, andre steder i Norge og i utlandet.

- Når man starter et prosjekt så søker man først eksterne partnere og har intensjonsavtaler, men det er ikke avklart ennå på hvilket nivå samarbeidet vil skje. Men forskermiljøer i både Danmark og England er nysgjerrige, og det er veldig spennende. Det er en positiv feedback på at dette er relevant, sier Francis Odeh.

Emma Sigridsdatter Jones ser ikke bort fra at deler av doktorgraden vil tas i utlandet, og håper å kunne være der kanskje et halvt år.

- Det er også andre muligheter, men dette er bare begynnelsen og så får vi se hva det blir til.

DrømmestudieKommunedirektør Kjell Hugvik, Emma Sigridsdatter Jones og Francis Odeh under en markering på rådhuset.
I tillegg til å være utdannet som sykepleier har Jones en master i fag- og yrkesdidaktikk og lærerprofesjon fra NTNU

- Drømmen har vært å kunne forene de to utdannelsene med forskningsinteressen, og å få gjøre det med noe som er aktuelt og relevant. Og det fant jeg her, sier Emma Sigridsdatter Jones.

 

Om Virtuell helseavdeling (VHA):

  • Virtuell helseavdeling er i en prosjektfase i Bodø kommune i dag. Prosjektleder er kommuneoverlege Francis Odeh.
  • Det er planlagt å legge fram en sak til politisk behandling senere i år.
  • Virtuell helseavdeling skal forebygge reinnleggelse på sykehus og institusjon, avlaste korttidsplasser og heve kompetansen i hjemmetjenesten.
  • VHA er ikke en fysisk avdeling med inneliggende pasienter, men en måte å følge opp pasienter på i hjemmet ved hjelp av velferdsteknologi, avstandsmonitorering og fysiske besøk.
  • VHA samarbeider tett med hjemmetjenesten.

Om doktorgradsprosjektet:

  • Bodø kommune får finansiering fra Forskningsrådet til å gjennomføre et doktorgradsprosjekt i offentlig sektor – også kalt offentlig sektor-ph.d. - over fire år.
  • Nå jobbes det med søknaden til det formelle opptaket til Ph.D i profesjonsvitenskap  ved Nord universitet.
  • Emma Sigridsdatter Jones skal under veiledning av blant annet overlege Francis Odeh i august 2022 ta fatt på dette doktorgradsprosjektet over fire år, som 100 prosent ansatt i en forskerstilling ved kvalitet- og utviklingskontoret i Bodø kommune.
  • Jones skal jobbe ut fra følgende problemstilling: «Hvordan kan virtuell helseavdeling i Bodø kommune bidra til en kompleks kommunal helsetjeneste for multisyke pasienter?»
  • Doktorgraden er planlagt å inneholde tre hovedstudier:
    • Hvilke pasientgrupper egner seg til virtuell oppfølging i eget hjem?
    • Hvordan kan sykepleierens kliniske blikk utøves i en virtuell setting?
    • Hvordan opplever pasienter og pårørende å være mottaker av tjenesten?