Hvem er barn som pårørende
Barn regnes som pårørende når foreldre eller en annen omsorgsperson blir syk, skadd, har en funksjonsnedsettelse eller et rusproblem. Barn anses også som pårørende når søsken er syke, eller når en omsorgsperson dør. En omsorgsperson kan være noen som har et omsorgsansvar for barnet, det vil si biologiske foreldre, adoptivforeldre, steforeldre eller andre. Barn er også pårørende når en nærstående omsorgsperson sitter i fengsel.
Sykdom, skade eller dødsfall i familien påvirker hele familien, inkludert barn og unge. Det er viktig å ivareta barn som er pårørende. De trenger informasjon og oppfølging for å skape trygghet og ro.
Hjelp til barn som er pårørende
Har du barn som pårørende, eller jobbar du med barn som er pårørende? Trenger du informasjon, veiledning eller noen å snakke med?
- Kreftkoordinator kan veilede familier der foreldre eller søsken har en kreftsykdom
- Helsesykepleier på familiesentrene eller i skolehelsetjenesten
- Kommunens kontaktperson for barn som pårørende arbeidet, kan også gi råd og bistand til å finne fram til aktuelle tilbud eller tjenester som passer den enkelte.
Aktuelle gruppetilbud til barn og unge pårørende
Pip-klubben
Pip-klubben er et lavterskeltilbud for barn i alderen 6-8 år og deres foresatte. Barna deltar i ukentlige gruppesamlinger med lek, samtale og kreative aktiviteter. Målet er å styrke barnas emosjonelle kompetanse, selvfølelse og sosiale ferdigheter – og samtidig gi dem en trygg arena med jevnaldrende i lignende livssituasjoner. Foresatte deltar i egne samlinger som gir innsikt, verktøy og støtte i foreldrerollen. Samlingene gir også rom for refleksjon, fellesskap og kunnskap om hvordan stress påvirker barn – og hvordan man best kan støtte dem i hverdagen.
Pip-klubben fungerer samtidig som en meningsfull fritidsaktivitet for barna, og som et pusterom fra krevende hjemmesituasjoner.
Pip-klubben er et samarbeid mellom Bodø kommune og Voksne for barn.
Sorggrupper
Barn og ungdom som har mistet noen kan delta i sorggrupper. Gruppene møtes annenhver uke og ledes av helsesykepleier. Det finnes også sorggrupper for voksne.
For mer informasjon, ta kontakt med helsesykepleier på din skole.
Sorggruppen gjennomføres i samarbeid med Frivillighetssentralen.
Se Aktivitetskalenderen for når Pip klubben/ sorggruppe starter opp.