Skolehelsetjenesten

Skolehelsetjenesten er et gratis tilbud til alle elever i grunnskolen og videregående skole. Tjenesten gir råd og veiledning om både fysisk og psykisk helse.

Vi ønsker å fremme trivsel og mestring i skolehverdagen, samt forebygge sykdom og skader.

Innhold på siden:

Hvem kan du snakke med? 

Hos skolehelsetjenesten kan du ta opp det du lurer på, enten det gjelder egen helse eller en venn som trenger hjelp. Vi har taushetsplikt, så det du forteller, blir som hovedregel ikke delt videre. Dersom du trenger mer hjelp, kan vi sette deg i kontakt med for eksempel fastlege eller psykolog.

Åpen dør hos helsesykepleier

Helsesykepleier har åpen dør på alle skolene, noe som betyr at du kan komme innom uten å bestille time. Du trenger ingen avtale for å snakke med helsesykepleier, bare stikk innom når du har behov for det.

Taushetsplikt og samtykke

  • Under 12 år: Foreldrene dine blir som regel informert om samtalen.
  • Over 12 år: Du kan be om at foreldrene dine ikke kontaktes, men helsepersonell bestemmer.
  • Over 16 år: Foreldrene dine får ikke informasjon uten ditt samtykke, med unntak dersom det er nødvendig for å ivareta omsorgen.
  • Når kan foreldrene kontaktes uten samtykke? Hvis det er fare for at du kan skade deg selv eller andre, eller du ikke har det bra hjemme, må helsepersonell informere politi, barnevern eller andre instanser som kan hjelpe.

For å vite når helsesykepleier er på skolen, sjekk skolens nettside eller informasjonen på døren til helsesykepleierens kontor.

Helsedager og helsesamtaler

  • Skolestartundersøkelse (1. klasse) I 1. klasse får alle elever en helsesamtale med helsesykepleier og en legeundersøkelse. Undersøkelsen skjer på skolen, og barnet må følges av en foresatt. Les mer om skolestartundersøkelsen.
  • Helsedager (3. og 6. trinn) I 3. trinn arrangeres helsedag med fokus på fysisk og psykisk helse, hygiene, vennskap og klassemiljø. Elevene blir også målt og veid. I 6. trinn er tema pubertet, trivsel og helse.
  • Helsesamtale (8. trinn) Alle elever på 8. trinn får tilbud om en samtale med helsesykepleier. Dette er en trygg arena for å ta opp ting eleven selv ønsker å snakke om.
  • Helsedager (9. trinn) I 9. trinn arrangeres helsedager med fokus på fysisk, psykisk og seksuell helse. Helsesykepleier, lærere og psykisk helserådgiver deltar.

Vaksinasjon

  • 2. trinn (7–8 år): Vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio (DTP-IPV).
  • 6. trinn (11–12 år): MMR-vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder.
  • 7. trinn (12–13 år): HPV-vaksine (to doser) som beskytter mot livmorhalskreft og andre HPV-relaterte krefttyper.
  • 10. trinn (15–16 år): Oppfriskningsdose av DTP-IPV-vaksinen.

Les mer om barnevaksinasjonsprogrammet

Psykologisk førstehjelp (5., 8. trinn og VG2) 

Alle elever i 5. og 8. trinn samt VG2 får undervisning i psykologisk førstehjelp. Målet er å hjelpe elevene med å håndtere følelser, tanker og utfordringer bedre.

Videregående skole

Helsesykepleiere og psykisk helserådgivere er tilgjengelige på videregående skoler. De tilbyr samtaler om fysisk og psykisk helse, seksualitet og prevensjon. De samarbeider også med politiet om undervisning for en trygg russetid.

Samtalegrupper for barn med to hjem

Skolehelsetjenesten tilbyr samtalegrupper for barn og ungdom som bor i to hjem. Gruppene gir mulighet til å dele erfaringer og få støtte fra andre i samme situasjon.

Foreldreveiledning

Skolehelsetjenesten tilbyr kurs for foreldre med tema som støtter barnets utvikling, som "Tuning into Kids" og "Tuning into Teens".

Fysioterapeut 

Fysioterapeuter jobber med forebygging og helsefremming på barneskolene. De arrangerer helsedager og tilbyr individuell oppfølging ved behov.

Psykisk helserådgiver

Ungdom med behov for ekstra psykisk helsehjelp kan få hjelp av psykisk helserådgiver. Henvisning skjer vanligvis via helsesykepleier, og rådgiveren samarbeider tett med foresatte, fastlege, skole og spesialisthelsetjenesten.

Sorggrupper

Barn og ungdom som har mistet noen kan delta i sorggrupper. Gruppene møtes annenhver uke og ledes av helsesykepleiere. Det finnes også sorggrupper for voksne.

For mer informasjon, ta kontakt med helsesykepleier på din skole.

Skolehelsetjenesten - kontaktinformasjon

Kontakt oss

Telefon: 75 55 55 62

E-post til skolehelsetjenesten

Digital innbyggerdialog

Skolehelsetjenesten bruker digital innbyggerdialog via Helsenorge.

Les mer om løsningen

Åpningstid

Klokken 08:00-15:30 alle hverdager.

Postadresse

Bodø kommune, Skolehelsetjenesten

Postboks 319, 

8001 Bodø