Kommunedirektøren foreslår i sitt budsjett store kutt. Forslaget til budsjett 2025 og økonomiplan 2025–2028 ble 7. november presentert for politikerne i bystyret og overlevert fra kommunedirektøren til politisk behandling. Bystyret skal behandle forslaget til budsjett i bystyremøtet 4. og 5. desember.
Må fortsette endringen av organisasjonen
Omstillingsarbeidet må fortsette i 2025 og den kommende fireårsperioden. For 2025 må Bodø kommune ta ned driften med omkring 376 millioner kroner, og i økonomiplanperioden 2025–2028 over 473 millioner kroner.
– De ansatte har virkelig stått på for å redusere kostnader, og det står stor respekt av det vanskelige arbeidet som er gjort. Samlet har kommunen gjennomført kutt og omstillinger som vil ha om lag 250 millioner kroner i helårs effekt for 2025. Samtidig renner pengene ut i andre enden, aller mest til renter og vikarbyrå, sier Hugvik.
Har gode tjenester
Som bakteppe er det viktig å ha med seg at Bodø kommune leverer gode tjenester til innbyggerne i dag. På Kommunal Rapports kommunebarometer, er Bodø den 18. beste kommunen i landet.
– Kutt smerter, det er fullt forståelig. Vi har gode tjenester og ordninger i Bodø, og det er rom for å kutte selv om det betyr endringer for dem som blir direkte berørt, sier Hugvik.
Løsninger
Løsningene på problemene er en kombinasjon av:
- Kortsiktige ostehøvelkutt
- Langsiktige strukturendringer og omstilling i kommunens drift
- Kreve økte inntekter fra staten
- Øke inntektene og ny vekst
– Bodø kommune kan ikke bare kutte og omstille sine tjenester. Vi må også utvikle bodøsamfunnet. Ny vekst kan styrke kommunens inntektsside ved økt skatteinngang. Det er mangel på næringsareal i Bodø i dag. Ny bydel på Hernes er viktig samfunns- og næringsutvikling som vi ikke kan utsette, sier Hugvik.
I tillegg mener kommunedirektøren at Bodø kommune, sammen med KS og andre kommuner, må kreve økte statlige overføringer.
Forslag til kutt og å øke inntekter
Blant kuttene kommunedirektøren foreslår er (lenker til kapitler i budsjettet og økonomiplanen hvor forslaget er omtalt):
Forslag for å øke inntektene:
Høye lån og vikarbyrå koster mest
Bodø kommunes økonomi har i utgangspunktet vært svak, og de siste årene har regnskapene gått i pluss på grunn av høyere skatteinntekter enn budsjettert.
Den svake kommuneøkonomien har i 2024 blitt utfordret av høye rentekostnader, høy lønns- og prisvekst og nå stor svikt i skatteinntektene.
– I tillegg treffes vi av en eksplosiv økning i kostnadene til vikarbyrå og overtid på grunn av mangel på helsepersonell. Oppgaveveksten i omsorgstjenester er stor på grunn av økningen i antall eldre. Vi ser også et betydelig økende behov for helsetjenester til deler av den yngre delen av befolkningen med særlige behov. Til sammen har kommunene over år fått langt flere og mer omfattende oppgaver av staten uten at disse tjenestene er blitt fullfinansiert, sier Kjell Hugvik.
Bodø kommunes største utfordring akkurat nå er den høye gjelda og den store økningen i rentekostnader. I 2021 betalte Bodø kommune 85 millioner kroner i renter, mens prognosen for 2024 er 280 millioner kroner. Dette er en økning på nesten 200 millioner kroner som belaster driften svært hardt. Over 100 millioner kroner betales for å leie inn helsepersonell fra vikarbyrå.
Tjenestenivået reduseres
Den store omstillingen og de mange kuttene kommunen må gjøre vil føre til at tjenestetilbudet og nivået reduseres.
– For kommunen blir det derfor nødvendig å tenke hvordan vi kan tilby gode nok tjenester innenfor de rammene som er til rådighet. Dessverre vil det innebære at det er de lovpålagte oppgavene som må prioriteres, og det blir mindre rom til oppgaver som ikke er lovpålagt. Det vil ramme det viktige forebyggende arbeidet og andre gode tiltak som vi gjerne skulle ha levert på, sier kommunedirektøren.
Helhetlig plan for bærekraftig omstilling
Økonomien i Bodø kommune har forverret seg ytterligere siste år. Utfordringene er nå så store at de ikke kan håndteres bare med spesifiserte driftskutt. Kommunedirektøren legger derfor frem i budsjettet en helhetlig plan for bærekraftig omstilling med en forpliktene tiltaksplan som skal håndtere de store uspesifiserte omstillingskravene. Kommunen må derfor gjennomføre store strukturelle endringer fremover for å få en sunn og fremtidsrettet drift.
– Kommunen må selv ta ansvaret for den økonomiske situasjonen vi befinner oss i. Vi har høye lån som påfører oss store rentekostnader. I tillegg har kommunen en drift som koster mer enn vi har av inntekter. Løsningene finnes, men det tar tid. Vi må akseptere et redusert nivå på tjenester og gjennomføre strukturelle endringer. De neste årene vil det handle mer om hva som er godt nok. Det er krevende, men vi må klare å stå i det, sier kommunedirektør Kjell Hugvik.
Budsjettet behandles i formannskapet 21. november og i bystyret 4. og 5. desember.