Undersøkelser viser at svært få barn blir smittet. Kan de likevel være smittebærere og smitte andre uten selv å bli syke? 

Svar: Siden Covid-19 er en ny sykdom med et nytt virus har vi selvfølgelig begrenset kunnskap både om viruset og om utbredelse av koronavirus og Covid-19 sykdommen i samfunnet. Alle data tyder på at barn blir mindre syke enn voksne. Det diskuteres hvorvidt barn kan være syke og derved smittebærere uten at de har tegn på luftveissykdom. Ut fra tilgjengelig kunnskap som vi har til nå, ser det ut til at barn smittes i mindre grad enn voksne, de blir mindre syke og det er ikke noe stort antall med tilsynelatende friske barn som representerer smitterisiko.  

Totalt har 87 barn i Norge som er yngre enn 10 år testet positivt, FHI angir ikke hvor mange barn i denne aldersgruppen som er testet. I Bodø har vi testet 10 barn, der alle tester var negative.  Norge er fortsatt ett av landene i verden som har testet flest personer i forhold til folketallet.   

Holdningen nå er at man skal teste flere, deriblant flere barn. Selve testen er svært ubehagelig og det vil nok i seg selv representere en begrensning når det gjelder testing av barn. 

Det finnes en god oppsummering å lese om temaet barn og covid-19 på FHIs hjemmeside her: https://www.fhi.no/publ/2020/barns-rolle-i-spredning--av-sars-cov-2-covid-19/ 

 

Hvilke retningslinjer er det for vask av leker, slik at man er sikker på at man vasker dem på riktig måte? Blant annet, hvor ofte skal man vaske leker? 

Svar: I henhold til veilederen, skal leker, sportsutstyr, nettbrett, tastatur etc. vaskes minimum én dag om dagen. Det er ikke nødvendig å bruke desinfeksjonsmidler, fettløsende vaskemidler skal være tilstrekkelig. Hvis dette brukes, må synlig smuss tørkes vekk først. 

 

Når tiltakene er lagt frem, i hvor stor grad får de ansatte være med å komme med innspill og stille spørsmål til enkelte tiltak som må gjøres på den enkelte arbeidsplass?  

Svar: Det oppfordres til å bruke medbestemmelse- og arbeidsgruppa for å involvere alle yrkesgruppene. 

 

Hva er ledelsen sin oppgave å ordne og hva er de ansatte sin oppgave å ordne i forkant av åpningen? 

Svar: Det er leders ansvar at rutinene er på plass, og at de ansatte får opplæring og har lest veilederen og forstått innholdet. Eier/leder skal sikre forsvarlig drift iht. smittevernreglene, og at internkontrollrutiner er på plass. Det er alle sitt ansvar at de følger opp de tiltakene og retningslinjene som er innførte. 

 

Vi som jobber i barnehage er tett på barn hele dagen, og veilederens direktiver angående det å holde avstand, er overhodet ikke realistisk når man jobber i et omsorgsyrke med barn. Vi kommer til å utsette oss selv og egen familie vi går hjem til for smitte. På grunn av et press rundt det å måtte møte på jobb, sender jeg også ungene mine på skole og i barnehage, noe jeg selv heller ikke er komfortabel og trygg på. Hvorfor har ikke vi som jobber i barnehagen da fått risikotillegg når vi nå går tilbake på jobb? Og hvorfor har vi ikke blitt spurt om hvordan vi føler det rundt det å gå tilbake på jobb? 

Svar: Risikotillegg er beregnet på de som jobber med syke mennesker, men i barnehagen skal vi jobbe med friske barn. Ved utrygghet anbefaler vi at du tar kontakt med din leder, alternativt verneombud eller tillitsvalgt.