Mine vaksiner
På Helsenorge finner du hvilke vaksiner du har fått. Har du barn under 16 år, har du også tilgang til å se deres vaksiner.
Det er noen begrensninger i hvilke vaksiner du kan finne her:
- Kun de som er født i 1995 og senere vil finne sine barnevaksiner her.
- Reisevaksiner og andre vaksiner tatt fra 2011 og fremover skal være registrert.
Hvis du har vaksinert deg hos oss før dette, vil vi kunne finne det i din journal. Ta med vaksinasjonskort, hvis du har det.
Logg inn på helsenorge
Bestill time
Bestill time for vaksinering
Time for vaksinering bestilles via Helsenorge.no
Du kan fortsatt bestille time på telefon 75 55 54 60 innenfor telefontiden mandag-torsdag kl 08.30-11.30
Hva koster det
Det betales konsultasjonshonorar og vaksinepris pr besøk.
Reisevaksine
Bestill time, så går vi igjennom vaksinestatus, reisemål og behov. Vi har de aller fleste vaksiner på kontoret, så du får vaksiner samme dag. En konsultasjon innebærer vaksineråd og/eller vaksinering, samt informasjon om tema som kan være aktuelle for din reise. Eventuell resept på malariaprofylakse må du få hos din fastlege.
For de fleste vaksiner tar det minst 1-2 uker før du oppnår beskyttelse. Noen vaksiner må også gis i flere omganger for full effekt. Det kan da være ulike intervall mellom dosene, mest vanlig er 1-4 uker, men kan også være opp til 3 måneder. For å få best mulig effekt er det derfor lurt å starte i god tid før du skal reise.
Sjekk Folkehelseinstituttets smittevernråd og aktuelle vaksiner for ulike reisemål.
Hepatitt A og B
Vaksinen anbefales for reisende til land med høy risiko for hepatitt A og B.
Hepatitt A virus forårsaker akutt leverbetennelse, og er svært utbredt i de fleste ikke-vestlige land. Viruset overføres vanligvis via mat og drikke. Vi anbefaler vaksinen til alle reisemål bortsett fra Australia, USA, Canada og Vest-Europa.
Hepatitt B er en svært vanlig virussykdom i u-land; 2 milliarder mennesker er smittet og ca. 350 millioner er smittebærere. Viruset kan føre til langtidsskader, som leverkreft og leversvikt. Hepatitt B overføres først og fremst med blod, men også via andre kroppsvæsker. Risikosituasjoner kan være ubeskyttet sex, tatovering, fotpleie, kontakt med blod, ulykker og sykehusopphold.
Kolera
Kolera smitter gjennom forurenset mat og drikke. Drikkevaksine mot kolera beskytter også mot turistdiaré.
Tyfoidfeber
Risikoen for tyfoidfeber er størst i Sørøst-Asia. Bakterien smitter gjennom mat og drikke.
Japansk encefalitt
Denne myggbårne sykdommen kan gi alvorlig hjernebetennelse. Vaksine anbefales for de som reiser til Asia. Vaksinen kan gis til voksne, ungdom og barn over 2 måneder.
Gulfeber
Gulfeber er en virussykdom med høy dødelighet. Viruset finnes i deler av Afrika og Sør-Amerika og overføres via mygg.
Rabies
Dersom du har tenkt å være i nærkontakt med dyr, eller skal reise over lengre tid i Asia, Afrika eller Sør-Amerika bør du vurdere å vaksinere deg mot rabies. Sykdommen smitter gjennom bitt eller slikking av hunder, aper og andre dyr.
Denguefeber
Denguefeber overføres av mygg, og risikoen er størst i tettbebygde områder i Sørøst-Asia og Sør-Amerika, men er også et økende problem i store deler av Afrika. Denguefeber finnes også i enkelte deler av Australia. Vaksine er tilgjengelig for personer over 4 år.
Vaksinen anbefales kun til personer som har gjennomgått denguefeber.
Influensavaksine
Influensavaksinen er en sesongvaksine og bør tas hvert år. Vaksinering pågår fra midten av oktober til februar/mars.
Sjekk om du er i risikogruppen, og bør ta influensavaksine
Koronavaksine
Det er den oppdaterte vaksinen Comirnaty Omicron JN.1 som tilbys i høst. Denne vaksinen dekker undervarianter av koronaviruset, omikron som sirkulerer nå. Vaksinen kan gis til barn fra 6 måneder og benyttes både til grunnvaksinasjon og som oppfriskningsdose.
Sjekk anbefalinger hvilke grupper som bør ta en ny oppfriskningsdose med koronavaksine
Yrkesvaksinering
Formålet er å beskytte arbeidstagere mot smitte de kan utsettes for på jobb, og hindre at arbeidstakere sprer smitte videre.
Folkehelseinstituttet informerer om vaksiner som kan være aktuelle for ulike yrkesgrupper. Arbeidsgiver har ansvar å vurdere risikoen for smitte. Smitterisiko for forskjellige yrkesgrupper er avhengig av flere faktorer som arbeidsoppgaver, forekomst av aktuelle smittestoffer i miljøet, kvaliteten på smitteforebyggende rutiner i bedriften og hvordan rutinene etterleves av den enkelte arbeidstaker. Yrkesvaksinasjon dekkes av arbeidsgiver.
Sjekk hvilke yrkesgrupper bør tilbys hvilke vaksiner
Annen vaksinering
Bestill time, så går vi igjennom vaksinestatus og behov. Vi har de aller fleste vaksiner på kontoret, så du får vaksiner samme dag. En konsultasjon innebærer vaksineråd og vaksinering. Visste du at man trenger påfyll av “barnevaksiner” hvert tiende år hele livet?
Anbefalte vaksiner for voksne
Noen vaksiner krever oppfriskning hvert 10. år, som vaksiner mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio. Andre vaksiner, som meslinger, krever bare én dose. Sjekk hvilke vaksiner du trenger som voksen, og vær oppmerksom på at noen vaksiner anbefales spesielt for eldre.
Sjekk hvilke vaksiner du bør ta som voksen
Difteri, stivkrampe, kikhoste og polio
Vaksine mot difteri, kikhoste, tetanus og polio hvert 10 år til:
- Voksne som ikke tidligere er vaksinert med tre doser vaksine mot difteri, tetanus, kikhoste og polio bør sørge for at de får dette (grunnvaksinasjon).
- Alle personer som er grunnvaksinert mot difteri, tetanus, kikhoste og polio bør få en oppfriskningsdose hvert 10 år.
Pneumokokk (lungebetennelse)
Pneumokokkvaksine anbefales til personer over 65 år eller til de med visse helsetilstander som gir økt risiko for lungebetennelse.
Les mer om pneumokokkvaksine til risikogrupper
Meslinger, kusma og røde hunder
Alle voksne som tidligere ikke er vaksinert eller har gjennomgått sykdommen meslinger bør vaksineres med minst èn dose MMR-vaksine. Det er ikke behov for oppfriskningsvaksine.
Hepatitt A og B
Hepatitt A er en virusinfeksjon som kan forårsake leverbetennelse. Effektiv hepatitt A vaksine er tilgjengelig og kan gis til personer over 1 år. En dose gir beskyttelse i ca. ett år, men for å sikre langvarig beskyttelse bør det gis en boosterdose etter 6-12 måneder.
Hepatitt B er en virussykdom som angriper leveren og kan ha et akutt eller kronisk forløp. I Norge smitter sykdommen vanligvis ved ubeskyttet sex og via blod ved deling av utstyr for injisering av rusmidler. Hepatitt B-vaksine er anbefalt til alle barn i Norge født fra og med 1. november 2016, som en del av barnevaksinasjonsprogrammet. I tillegg er flere grupper med økt risiko for hepatitt B-smitte anbefalt vaksine.
Skogflåttencefalitt (TBE)
Vaksine mot TBE vurderes for barn og voksne som ofte blir bitt av flått i områder langs kysten.
Les mer om vaksine mot skogflåttencefalitt (TBE)
Vannkopper og helvetesild (herpes zoster)
Vannkoppevaksinen brukes for å forebygge vannkopper hos personer fra 9 måneders alder. Vaksinen Shingrix brukes for å forebygge helvetesild og PHN hos personer over 50 år.
Vannkoppevaksinen er fremstilt av levende, svekkede virus. Den er godkjent til bruk for barn over 9 måneders alder.
90-95% av den voksne befolkningen i Norge har gjennomgått vannkopper. 10-20% av disse rammes senere i livet av Herpes Zoster.
Helvetesild (Herpes Zoster) er en smertefull sykdom med et brennende og kløende utslett med små væskefylte blemmer. Det er oftest et avgrenset område som er affisert, knyttet til en spesiell nervebane. Sykdommen kan behandles med antivirale midler og går vanligvis over etter to til fire uker. Noen ganger kan smertene vedvare etter at utslettet er borte. Dette kalles postherpetisk nevralgi. Risikoen for å få herpes zoster øker ved alder over 50-60 år, ved immunsvikt¬tilstander og hos personer som har gjennomgått vannkoppesykdom før 18-månedersalder. Pasienter med helvetesild kan smitte ikke-immune personer med vannkopper.
Les mer om Varicellavaksine, herpes zoster-vaksine og varicella-zoster immunglobulin.
RS-virus
RS-virus er en vanlig årsak til luftveisinfeksjoner hos småbarn, men kan også ramme eldre. To vaksiner er tilgjengelige for personer over 60 år og gravide.
RS-virusinfeksjon er infeksjon med respiratorisk syncytialt virus (kalt RS-virus). RS-viruset er en hyppig årsak til nedre luftveisinfeksjon hos spedbarn og småbarn. Hos større barn og voksne arter infeksjonen seg vanligvis som en forkjølelse, men små barn og eldre har økt risiko for alvorlig sykdom. RS-virus forårsaker utbrudd hver vinter, og RS-virussesongen er vanligvis fra november til mai. Viruset smitter ved kontaktsmitte og nærdråpesmitte.
Vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse for ungdom
Folkehelseinstituttet anbefaler at ungdom mellom 16-19 år vurderer å vaksinere seg mot smittsom hjernehinnebetennelse. Avgangselever ved videregående skoler i Bodø får tilbud om vaksine.
HPV-vaksine
Det finnes mange typer Humant Papillomavirus (HPV), men bare et fåtall av dem kan føre til kreftforandringer. Viruset er svært vanlig og cirka 70% av befolkningen smittes i løpet av livet. Infeksjonen går vanligvis over av seg selv uten at den smittede har hatt noen plager. HPV viruset smitter ved seksuell kontakt og kondom gir begrenset beskyttelse. Infeksjonen kan føre til celleforandringer og kreft i livmorhals (mest vanlig), skjede, vulva, endetarm, penis, munn og svelg. Rundt 600 personer får HPV-relatert kreft i Norge hvert år. Over halvparten av tilfellene er livmorhalskreft. Viruset kan også føre til kjønnsvorter. Det finnes to forskjellige vaksiner mot HPV.
Les mer om HPV-vaksine hos Folkehelseinstituttet
Barnevaksinasjonsprogrammet
All vaksinering gjøres på helsestasjon, familiesenter og av skolehelsetjenesten i barne- og ungdomsskoler.
Les mer om barnevaksinasjonsprogrammet på Helsenorge
Tuberkulosekontroll
De som må teste seg for tuberkulose
- Du har mistanke om at du er smittet av tuberkulose eller har vært i risiko for å bli smittet.
- Du kommer fra et land med høy forekomst av tuberkulose og skal være i Norge i mer enn tre måneder.
- Du har de siste tre år oppholdt deg i mer enn tre måneder i et land med høy forekomst av tuberkulose og skal jobbe med barn, pleietrengende eller syke. Det vil si helsepersonell, lærere og barnehageansatte inkludert studenter.
- Arbeidsgivere som ansetter personer fra et land med høy forekomst av tuberkulose må ta kontakt med oss for å sikre at tuberkulosekontroll blir gjennomført.
Les mer om hvilke land som har høy forekomst av tuberkulose.
Om undersøkelsen
Du vil få en samtale med helsesykepleier. Ved behov blir du henvist til lungerøntgen og eventuelt en blodprøve.
Hva koster det?
Gratis for arbeidsinnvandrere og familiegjenforente.
For andre, se prisliste
Her finner du oss
Adresse: Moloveien 20, 8005 Bodø. Inngang fra Konrad Klausens vei
Vaksinasjon- og smittevernkontoret har hovedansvar for kommunens smittevernarbeid og tuberkulosekontroll.