Hva er OpiNor?
OpiNor er et samhandlingsprosjekt mellom Bodø kommune og Nordlandssykehuset, hvor brukerorganisasjonene RIO og Marborg har vært aktive i utformingen av tjenestene. Tilbudet er rettet mot personer med opioidavhengighet, både innenfor og utenfor LAR (legemiddelassistert rehabilitering).
Målet er å tilby helhetlig og tilgjengelig hjelp på ett sted. Her møtes brukerne av et tverrfaglig team bestående av blant annet lege, psykolog, ruskonsulent og jobbveileder. Tilbudet omfatter også kartlegging, behandling og oppfølging av somatiske tilstander, som for eksempel hepatitt.
Samarbeid gir resultater
Prosjektet har vist at samlokalisering av fagfolk og felles eierskap mellom kommune og sykehus gir tydelige gevinster. Brukerne får raskere og mer koordinert hjelp, og tjenesteyterne opplever økt faglig utbytte og bedre ressursutnyttelse.
OpiNor arbeider også med å utvikle lavterskeltilbud til personer med opioidavhengighet som ikke er i LAR. Samtidig planlegges egne kurskvelder og grupper for pårørende i samarbeid med NKS Veiledningssenter.
Om Kommunerusprisen
- Kommunerusprisen deles ut annet hvert år under Ruskonferansen i Trondheim, og har som mål å løfte frem kommuner som utmerker seg innen rusforebygging, behandling og oppfølging. I 2025 hadde Ruskonferansen temaet "Rus i et livsløp".
- Kommunerusprisen skal både være en anerkjennelse og en inspirasjon til andre.
- Juryen vurderte blant annet tiltak som:
- Bedrer livssituasjonen for personer med rusproblemer
- Styrker samhandlingen mellom tjenester
- Satser på forebygging, behandling og oppfølging
- Tar hensyn til pårørendes situasjon
- Med OpiNor har Bodø kommune og Nordlandssykehuset utviklet en modell som oppfyller alle disse kriteriene – og mer til, mener juryen.