Vant gjev pris for prosjektet OpiNor

Bodø kommune har, i samarbeid med Nordlandssykehuset, vunnet den nasjonale Kommunerusprisen 2025 for det banebrytende samhandlingsprosjektet OpiNor.

Prosjektet OpiNor er et unikt samarbeid mellom kommune og spesialisthelsetjeneste, der personer med opioidavhengighet møter et tverrfaglig team som gir helhetlige og tilpassede tjenester – samlet på ett sted. 

Markering 

Prisen ble delt ut under Ruskonferansen i Trondheim denne uken, og torsdag morgen ble seieren markert i OpiNors lokaler i Bodø.

– Dette er en fantastisk anerkjennelse for OpiNor. Det viser at tverrsektorielt samarbeid fungerer, og at det er til det beste for brukerne, sier prosjektleder for OpiNor, Marte Marie Gjerstad.

Kommunedirektør Kjell Hugvik i Bodø kommune fremhever også viktigheten av et helhetlig tjenestetilbud:

– Jeg er glad for at vår samhandling kan bidra til at pasientforløpet og en håndtering av pasienter blir mye enklere. Det er lagt ned en enorm jobb i dette prosjektet, og jeg er glad for at de får en vel fortjent anerkjennelse på dette, sier Kjell Hugvik. 

Et forbilde i nasjonal sammenheng

Juryen bak Kommunerusprisen – bestående av KS, KORUS Midt, Regionalt ledernettverk for tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) i Midt-Norge og en brukerorganisasjon – fremhevet OpiNor som et forbilde for andre kommuner.

Administrerende direktør ved Nordlandssykehuset, Siri Tau Ursin, trekker frem betydningen av samhandling:

– Dette er et godt eksempel på samhandling og det er en uvurderlig betydning for oss å få til dette sammen. Det kan bidra til å redusere behov for innleggelse i spesialisthelsetjenesten og behov for kommunale tjenester. Jeg er kjempestolt over at vi får dette til, sier Siri Tau Ursin.

Hva er OpiNor? 

OpiNor er et samhandlingsprosjekt mellom Bodø kommune og Nordlandssykehuset, hvor brukerorganisasjonene RIO og Marborg har vært aktive i utformingen av tjenestene. Tilbudet er rettet mot personer med opioidavhengighet, både innenfor og utenfor LAR (legemiddelassistert rehabilitering). 

Målet er å tilby helhetlig og tilgjengelig hjelp på ett sted. Her møtes brukerne av et tverrfaglig team bestående av blant annet lege, psykolog, ruskonsulent og jobbveileder. Tilbudet omfatter også kartlegging, behandling og oppfølging av somatiske tilstander, som for eksempel hepatitt. 

Samarbeid gir resultater 

Prosjektet har vist at samlokalisering av fagfolk og felles eierskap mellom kommune og sykehus gir tydelige gevinster. Brukerne får raskere og mer koordinert hjelp, og tjenesteyterne opplever økt faglig utbytte og bedre ressursutnyttelse. 

OpiNor arbeider også med å utvikle lavterskeltilbud til personer med opioidavhengighet som ikke er i LAR. Samtidig planlegges egne kurskvelder og grupper for pårørende i samarbeid med NKS Veiledningssenter. 

Om Kommunerusprisen 

  • Kommunerusprisen deles ut annet hvert år under Ruskonferansen i Trondheim, og har som mål å løfte frem kommuner som utmerker seg innen rusforebygging, behandling og oppfølging. I 2025 hadde Ruskonferansen temaet "Rus i et livsløp"
  • Kommunerusprisen skal både være en anerkjennelse og en inspirasjon til andre. 
  • Juryen vurderte blant annet tiltak som: 
    • Bedrer livssituasjonen for personer med rusproblemer 
    • Styrker samhandlingen mellom tjenester 
    • Satser på forebygging, behandling og oppfølging 
    • Tar hensyn til pårørendes situasjon 
  • Med OpiNor har Bodø kommune og Nordlandssykehuset utviklet en modell som oppfyller alle disse kriteriene – og mer til, mener juryen.