Bodø rådhus.
Preben Hunstad, Bodø kommune
Samlet tjenesteproduksjon viser derimot et merforbruk på 145 millioner kroner i forhold til regulert budsjett. Dette løses ved å stryke avsetninger til og bruk av disposisjonsfond for å få regnskapet i balanse.
– Det er gledelig at omstillingen har gått bedre enn forventet. Det fortjener de ansatte i kommunen stor honnør for. Utfordringen er likevel at Bodø kommune fortsatt bruker mer penger enn vi har av inntekter. Noe som betyr at våre fond og dermed handlefrihet reduseres ytterligere, sier kommunedirektør Kjell Hugvik i Bodø kommune.
Kommunens største utfordringer er høy gjeld med store renteutgifter, svikt i skatteinntektene, økte utgifter til rettighetsstyrte tjenester og fortsatt betydelige utgifter til vikarbyrå og overtid på grunn av bemanningskrisen i helse og omsorg.
Forbedringer i driften
Resultatet er en betydelig forbedring fra prognosen etter tertial 2 (tom. august) som anslo at merforbruket i tjenestene kunne bli hele 325 millioner for 2024.
– Tydelige vedtak i bystyret og hardt arbeid fra de ansatte gjennom hele året har gitt både raskere og langt bedre resultater siste halvår enn vi våget å tro på. Vi har nedbemannet på områder som administrasjon og ikke-lovpålagte-oppgaver. I tillegg er det gjort mye arbeid ute i tjenestene for å forbedre driften og få bedre kontroll på kostnadene, sier Hugvik.
Tabellens tre første koloner viser avdelingenes resultat i forhold til regulert budsjett. De to siste kolonnene viser prognosen ved 2. tertial og forbedring i forhold til prognosen.
Hardt arbeid
Alle avdelinger har bedre resultat enn prognosen tilsa i rapporteringen etter 2. tertial 2024. Samlet ble resultatet for tjenesteproduksjonen 100 millioner kroner bedre, hvorav den største forbedringen har oppvekst og kultur med 43,7 millioner kroner. Helse og omsorg har en forbedring på 24 millioner kroner i forhold til prognosen og teknisk avdeling 23 millioner kroner bedre.
Resultatet for kommunens fellesområde ble 76 millioner kroner bedre enn prognosen. Dette skyldes bl.a. økt rammetilskudd på 42 millioner kroner etter nysalderingen av statsbudsjettet i november 2024. I tillegg mottok kommunen mer i aksjeutbytte og havbruksmidler, og samlede rentekostnader ble bedre enn prognosen.
– Kommunens økonomiske krise er tatt på alvor av organisasjonen. Effekter av omstilling skal ikke hensyntas i prognosene før de er sikre. Dette har nok gjort at prognosene som ble levert per 2. tertial 2024 har vært konservative, sier Kjell Hugvik.
Vikarkostnader
Det er fortsatt høyt innleie fra vikarbyrå, men veksten i innleiekostnaden har ikke blitt så stor som prognostisert. Helse og omsorg har jobbet godt med tiltak for å rekruttere og beholde ansatte. Dette har dempet kostnadsveksten til vikarbyrå og overtid.
Innenfor oppvekst og kultur har det vært utfordrende å få tak i tilstrekkelig med vikarer. Innenfor grunnskole er det mottatt mer i refusjoner for integrering og mindreforbruk på kompetansemidler. Merforbruket i barnevernet har ikke blitt så stor som prognostisert fordi antall barn plassert i institusjon er redusert.
– Ansatte i Bodø kommune har virkelig stått på. Vi har klart å opprettholde gode tjenester samtidig som omstillingsarbeid har pågått for fullt. Kommunen er i en vanskelig økonomisk situasjon, men vi må også klare å glede oss over de gode og viktige tjenestene vi hver dag gir til innbyggere i Bodø, sier Hugvik.
Reduserte fond
Kommunen må bruke fond for å dekke opp merforbruket i tjenestene. Planlagte avsetninger til disposisjonsfond og overføring til investeringsregnskap i regnskap 2024 må strykes. I tillegg må det inntektsføres ytterligere 35 millioner kroner fra fond for å nulle merforbruket.
Manglende avsetning til disposisjonsfond og ytterligere bruk av disposisjonsfond svekker handlefriheten framover når uforutsette forhold oppstår.
– Bodø kommune driver fortsatt med for høye kostnader. Dette medfører blant annet at vi reduserer nødvendige avsetninger til fremtidige pensjonskostnader. Omstillingen i kommunen må derfor fortsette for fullt de neste årene, sier kommunedirektør Kjell Hugvik.
Bodø kommunes årsregnskap går nå til revisor, og godkjent årsregnskap skal behandles av bystyret i mai.
Mediekontakt
Media kan ta kontakt med kommunedirektør Kjell Hugvik ved ønske om intervju.