Langtidsopphold i sykehjem

Langtidsopphold i sykehjem er et tilbud til personer som har varig og omfattende behov for pleie og omsorg døgnet rundt, og som ikke kan få tilstrekkelig hjelp i hjemmet eller en annen tilpasset bolig.

Kriterier for langtidsopphold

For å få innvilget et langtidsopphold må følgende kriterier være oppfylt:

  1. Varig behov for pleie og omsorg: Du må ha et helse- og omsorgsbehov som gjør at ingen andre tjenester kan gi deg forsvarlig helsehjelp.
  2. Andre tjenester skal være vurdert: Før du får langtidsopphold, må andre tilbud, som hjemmetjenester eller korttidsopphold, være prøvd ut, med mindre det er spesielle omstendigheter som tilsier at langtidsopphold er nødvendig med en gang.
  3. Funksjonstap: Du må være varig ute av stand til å ta vare på deg selv og mestre daglige gjøremål på grunn av fysisk eller mental svekkelse.
  4. Alder: Langtidsopphold gis i hovedsak til personer over 67 år.
  5. Manglende støtte: Du må ha et begrenset eller fraværende sosialt nettverk, og det må ikke finnes andre offentlige tjenester som kan kompensere for ditt funksjonstap.

Slik vurderer vi søknad om langtidsopphold

Bodø kommune følger prinsippet om laveste effektive omsorgsnivå (LEON). Det betyr at tjenester på et lavere nivå, som hjemmetjenester eller korttidsopphold, skal være vurdert før et langtidsopphold innvilges. Søknaden din vil bli vurdert ut fra følgende punkter:

  • Evne til å ta vare på deg selv
  • Mental tilstand og kognitiv funksjon
  • Sosialt nettverk
  • Boforhold
  • Endring i helsetilstand
  • Mobilitet
  • Ernæring

Venteliste og tiltak i ventetiden

Dersom du oppfyller kriteriene for langtidsopphold, men det ikke er ledig plass, vil du bli satt på venteliste. I mellomtiden vil du få de nødvendige helse- og omsorgstjenestene for å sikre at du får forsvarlig helsehjelp. Hvis helsetilstanden din endrer seg i ventetiden, vil prioriteringen din bli vurdert på nytt.

Ved ledig plass innenfor rett målgruppe skal alle på venteliste vurderes på lik linje med nye søkere. Ved ledig plass skal den med størst hjelpebehov prioriteres.

Forskrift for tildeling av langtidsopphold i sykehjem, Bodø kommune, Nordland

Slik søker du

Søk helse- og omsorgstjenester

Du må logge inn via ID-porten. Hvis du ikke kan gjøre dette selv, kan pårørende eller verge søke for deg.

Hva koster det?

For langtidsopphold i sykehjem gjelder det følgende betalingsregler for 2024:

Hvordan betalingen beregnes

Inntekter opp til folketrygdens grunnbeløp: Av det du tjener inntil folketrygdens grunnbeløp (G), som er en fast sum bestemt av staten, betaler du 75 % i egenandel. Før dette beregnes, trekkes et fribeløp på 10.000 kroner fra inntekten din.

Inntekter over folketrygdens grunnbeløp: Hvis du har inntekter som er høyere enn folketrygdens grunnbeløp, betaler du inntil 85 % av det som overstiger denne summen.

Minimumsbeløp du får beholde: Uansett hvor mye du tjener, vil du alltid få beholde minst 25 % av folketrygdens grunnbeløp til personlig bruk, i tillegg til fribeløpet på 10.000 kroner.

Spesielle regler for dobbeltrom

Hvis du blir plassert på dobbeltrom uten å ønske det, er fribeløpet høyere. I 2024 er dette satt til 48.300 kroner før egenandelen beregnes. Dette betyr at mer av inntekten din er beskyttet fra å bli brukt til betaling.

Hvis ektefellen bor hjemme

Når en person bor på sykehjem og ektefellen bor hjemme, tas det hensyn til ektefellens økonomi. Kommunen kan redusere betalingen din for å sikre at ektefellen hjemme har nok midler til å dekke nødvendige utgifter. Dette skal sikre at den som bor hjemme fortsatt har en økonomi som gir rom for et verdig liv.

Kontakt

Om du har spørsmål eller ønsker kontakt med oss, kan du bruke Tildelingskontorets digitale meldingstjeneste.