Klinisk ernæringsfysiolog

- økt kvalitet og kompetanse på ernæring i helsetjenesten.

Klinisk ernæringsfysiolog (KEF) skal hovedsakelig jobbe med systematisk ernæringspraksis i virksomhetene, utvikling av prosedyrer, rutiner, materiell, kompetanseheving og kvalitetssikring. Arbeidet skal omfatte både hjemmeboende og pasienter på institusjon, og retter seg hovedsakelig mot forebygging og behandling av sykdomsrelatert undernæring.  

Kapasiteten til individuell veiledning etter henvisning vil være begrenset. Det vil kun prioriteres saker som omfatter svært alvorlig underernæring, komplekse sykdomsbilder, administrering av enteral og parenteral ernæring hos voksne. KEF kan fremdeles kontaktes for veiledning og råd til ansatte i enkeltsaker, selv om ikke pasienten henvises og veiledes direkte.  

Hva er klinisk ernæringsfysiolog?

Kliniske ernæringsfysiologer har grunnutdanning i ernæringsfysiologi med fordypning i klinisk ernæring. Kliniske ernæringsfysiologer arbeider i første rekke ved sykehus og andre helseinstitusjoner. Hovedoppgaven deres er kostrådgivning og tilpassing av kostholdet til pasienter før, under og etter behandling, samt spesielle tiltak som næringsdrikker og kunstig ernæring. 

Klinisk ernæring er et fagområde med medisinsk-naturvitenskapelig grunnlag som dekker kunnskap om kostrelaterte sykdommer, kostrådgivning for forebygging av sykdom og ernæringsbehandling ved sykdom.  

Ref. Store Medisinske leksikon  

Kontakt

Har du spørsmål eller vil kontakte oss, kan du bruke kontaktskjemaet vårt. Vi ringer deg tilbake innen tre arbeidsdager.

Fyll ut kontaktskjema