Til deg med privat avløpsrenseanlegg

Her er følger informasjon som er nyttig for deg med privat avløpsrenseanlegg i Bodø kommune. 

Om reglementet

Vannet fra avløpsrenseanlegg inneholder  stoffer som kan skade bunndyr og fisk, føre til sykdom hos mennesker og gjøre vannet dårlig egnet for friluftsliv og som drikkevann. Reglene om utbedring av avløpsanlegg er gitt  for å forhindre forurensning og sørge for at vi kan benytte vannet til det vi ønsker oss også i 
fremtiden.

Avløpsvann og avløpsrenseanlegg

Avløpsvann er det vannet som blir brukt inne i huset til toalettet (svartvann) og vaskevann fra badet og kjøkkenet (gråvann). 

Et avløpsrenseanlegg renser mesteparten av avløpsvannet. Det som blir igjen slippes ut i grunnen eller til vann, på en slik måte at det skader naturen minst mulig. 

Det finnes mange ulike avløpsrenseanlegg. Hvilke anlegg som kan bygges hos deg må vurderes av fagkyndig, og er avhengig av grunnforholdene som finnes på tomten din.

Samarbeid med naboen

Det kan være lurt å ta kontakt med de nærmeste naboene dine. Ved å etablere et 
fellesanlegg kan dere få ned kostnadene på  etablering, drift og vedlikehold. 
Her kan det være penger å spare! 

Hvis ledningsanlegget kommer til å berøre naboeiendommer eller bygninger, må du få tillatelse fra eieren før arbeidet settes i gang. 

Rettighet til å ha ledninger liggende og til å utføre vedlikehold på ledninger på naboens grunn skal tinglyses hos Kartverket.

Jeg har fått pålegg om nytt avløpsanlegg. Hva gjør jeg?

Det er viktig at du sørger for at det blir søkt om utslippstillatelse i god tid før fristen i vedtaket, fordi det tar tid å prosjektere og bygge et anlegg, og fordi vi kommunen trenger tid til å behandle søknaden. 

Eier har ansvar for at det blir prosjektert et nytt anlegg og at det sendes søknad til kommunen. 

Du må benytte et godkjent foretak,  eksempelvis konsulent, rørlegger eller entreprenør, til å velge ut hvilken løsning som passer for din eiendom. Foretaket du velger skal sørg for nødvendig dokumentasjon til bruk i søknaden til kommunen. 

Søknaden skal godkjennes av kommunen før arbeidet settes i gang og du skal ha en skriftlig tillatelse.

Søknadsplikt 

Arbeider på eksisterende avløpsanlegg eller etablering av nytt utslipp er søknadspliktig både etter plan- og bygningsloven og forurensningsloven. Dette betyr at du skal søke utslippstillatelse samt søknad om tillatelse til tiltak iht. plan- og bygningsloven.

Om godkjente avløpsanlegg

Det finnes ulike løsninger for å ivareta avløpsvann. Et godkjent avløpsanlegg kan
eksempelvis bestå av en slamavskiller med et rensetrinn etter denne, f.eks 
infiltrasjonsanlegg. 

En annen rensemetode er bruk av minirenseanlegg. Her finnes det ulike 
typer herunder biologiske minirenseanlegg, kjemiske minirenseanlegg, biologisk/kjemiske minirenseanlegg

Hvilken type anlegg du skal velge for din eiendom må avgjøres i samråd med en 
fagkyndig.

En god indikasjon på at et avløpsanlegg ikke er i forskriftsmessig stand er eksempelvis ved utslipp av avløpsvann til terreng, eller bekk og elv uten helårsavrenning. Ved slike tilfeller vil man ofte oppleve sjenerende lukt og 
forurensnings av miljøet. Eldre avløpsanlegg oppfyller ofte ikke dagens krav til renseeffekt. 

Avløpsanlegget avgir derfor forurensning til miljøet som er i strid med 
forurensningsforskriften. 

Kostnader

Eieren av eiendommen må selv betale utgiftene for å utbedre eget avløpsrenseanlegg. Vi anbefaler deg å kontakte flere godkjente foretak for å hente 
inn tilbud på arbeidet.

Saksbehandlingsgebyr

Du må betale et gebyr til kommunen for å få behandlet din søknad om utslippstillatelse.

Saksbehandlingstid

Hvis søknaden blir levert fullstendig og i samsvar med gjeldende krav, skal den 
avgjøres av kommunen innen 6 uker. 

Ferdigmelding

Når anlegget er ferdig bygget skal det sendes inn ferdigmelding. Først når ferdigmelding er mottatt hos kommunen vil du ha et gyldig utslipp og saken avsluttes. 

Anlegget vil ikke bli tømt gjennom kommunal tømmeordning før ferdigmelding er sendt til kommunen.

Vedlikehold av avløpsrenseanlegg

Når renseanlegget er satt i drift, er det du som har ansvaret for at det renser som det skal. Alle avløpsrenseanlegg trenger jevnlig tilsyn og vedlikehold. Du må derfor ha kunnskap om hvordan anlegget fungerer. Godt vedlikehold kan forlenge levetiden på anlegget betraktelig. Det kan derfor være vel  anvendte penger å sette bort denne jobben til en fagkyndig. Sørg for at alle kumlokk er sikret til enhver tid slik at barn og andre forhindres fra å falle ned i kummer.