Sykehjemsplass
Sykehjem er en boform for de som har behov for døgnkontinuerlig omsorg og pleie, men som ikke trenger behandling i sykehus.
Det finnes ulike opphold i sykehjem.
Korttidsopphold har som formål å bedre helsetilstanden ut fra de forutsetninger som ligger til grunn for tildeling. Med korttidsopphold regnes det også opphold etter sykehusinnleggelse. Oppholdet er tidsbegrenset over en kortere periode hvor du reiser hjem til egen bolig etter avsluttet opphold.
Avlastningsopphold kan innvilges i enkelte tilfeller for pårørende som bor sammen med søker med særlig tyngende omsorgsoppgaver.
Langtidsopphold i sykehjem er for dem som ikke lenger kan bo hjemme, men har behov for et døgnkontinuerlig tilbud. Andre tjenester må være utprøvd først.
SLIK SØKER DU
Du vil også finne mer informasjon om behandling av søknader.
For korttidsopphold under 60 døgn i løpet av kalenderåret betales en egenandel pr døgn. Her finner du oversikt over priser og egenandeler. For korttidsopphold over 60 døgn i løpet av kalenderåret beregnes egenandel som for langtidsopphold. Det vil da bli sendt ut eget betalingsvedtak på dette. Avlastningsopphold er gratis. Her finner du informasjon om hva du må betale for langtidsopphold i institusjon. Forskrift om egenandel for kommunale helse- og omsorgstjenesterHva må du betale?
Korttidsopphold
Avlastning
Langtidsopphold
Korttidsopphold/avlastning
Korttidsopphold er et tilbud til tjenestemottakere som av ulike årsaker har behov for et opphold i institusjon. Opphold gis i en tidsbegrenset periode på inntil 14 dager. Tjenesten benyttes i perioder for tjenestemottakere som på grunn av sykdom trenger omfattende tilsyn og hjelp. Før korttidsopphold innvilges skal det vurderes om tiltak på lavere nivå, som helsetjenester i hjemmet, oppsøkende fysioterapi/ergoterapi, hverdagsrehabilitering eller dagplass er tilstrekkelig. Oppholdene skal ha en individuell målsetting, som for eksempel mobilisering, ernæring, kartlegging av funksjonsnivå. Korttidsopphold kan være aktuelt i forbindelse med døgnopphold for øyeblikkelig hjelp, rehabilitering, avlastning eller i forbindelse med overgangspleie ved utskrivning fra sykehus. I tillegg har enkelte behov for institusjonsopphold av kortere varighet i forbindelse med pleie ved livets slutt. Retten til avlastningstiltak gjelder alle med særlig tyngende omsorgsoppgaver. Dette er en rettighet knyttet til den som yter omsorg, og ikke den omsorgstrengende. I hovedsak gis avlastningsopphold for pårørende som bor sammen med bruker og ivaretar omfattende omsorgsbehov. Avlastningsopphold gis for en tidsbegrenset periode på inntil 14 dager. Hjelpeomfanget avgjøres ut fra det faktiske behovet. Kommunen skal sikre at tjenesten ligger på et faglig forsvarlig nivå i forhold til de behovene som skal dekkes. Det er viktig å skille mellom avlastning med bakgrunn i omsorgsgivers behov for avlastning og korttidsopphold i institusjon på grunn av den hjelpetrengendes eget behov. Avlastning er hjelp til omsorgsyter, mens korttidsopphold er helsehjelp til den hjelpetrengende. Det er saksbehandlers ansvar å vurdere om hjelpebehovet dreier seg om Avlastningsopphold kan gis i institusjon, men også ved hjelp av andre tiltak. Det må fremgå av begrunnelsen for vedtaket at det dreier seg om et avlastningsopphold. Avlastning skal gjøre det mulig for omsorgsyteren å opprettholde gode familierelasjoner, bevare sosiale nettverk og gi mulighet for nødvendig og regelmessig fritid og ferie. Avlastning erstatter ikke, men ytes i tillegg til tjenester til den omsorgstrengende. Avlastningstiltak skal ses i sammenheng med andre tiltak og det skal vurderes hvilke kommunale tiltak som er mest hensiktsmessig. Bestemmelsen omfatter alle som har særlig tyngende omsorgsarbeid, både Avlastning kan gis både i private hjem og i særskilte kommunale tiltak, for eksempel i institusjon. Kriterier for tildeling av korttidsopphold
Kriterier for tildeling av avlastningsopphold
Langtidsopphold
Hovedkriteriet er at langtidsopphold i sykehjem tildeles personer som er vurdert til å ha et helse- og omsorgstjenestebehov som er slik at andre tjenester ikke gir deg forsvarlig helsehjelp. Andre tjenester skal være prøvd ut før tildeling av langtidsopphold, dersom ikke spesielle omstendigheter tilsier at langtidsopphold må innvilges. Andre kriterier som må være oppfylt: Bodø kommune bruker laveste effektive omsorgsnivå (LEON) som prinsipp ved tildeling av tjenester. Tjenester på lavere nivå skal være vurdert, og/eller utprøvd før langtidsopphold innvilges, dette inkluderer utredning, og vurderingsopphold på korttidsplass. Det benyttes IPLOS, som er et nasjonalt kartleggingsverktøy som beskriver bistand- og assistansebehov for den enkelte. Følgende vurderes: Det tas hensyn til dine ønsker ved utforming av tjenestetilbudet. Dersom du fyller kriteriene og er best tjent med langtidsopphold, men kan få forsvarlige helse- og omsorgstjenester i hjemmet i påvente av langtidsopphold setter vi deg på venteliste dersom det ikke er ledig plass. Ved ledig plass innenfor rett målgruppe skal alle på venteliste vurderes på lik linje med nye søkere. Ved ledig plass skal den med størst hjelpebehov prioriteres. Alle enkeltvedtak om langtidsopphold i sykehjem skal være iverksatt innen 2 måneder. Dersom du er godkjent for langtidsopphold, men står på venteliste skal du få nødvendige tjenester for å sikre forsvarlig helsehjelp i ventetiden. Tiltak og observasjonsområder skal defineres og dokumenteres. Ved endring av helsetilstand i ventetiden skal det gjøres en ny vurdering/prioritering. Ved endring/bedring av funksjon kan du skrives ut fra langtidsopphold, der dette vurderes som faglig forsvarlig. Dette skjer i dialog med deg og evt. dine pårørende.Kriterier for tildeling av langtidsopphold
Grunnlag for vurdering og tildeling av langtidsopphold
Venteliste
Tiltak i påvente av langtidsopphold i sykehjem
Endring eller bedring av funksjon