Kommuneplanens arealdel

Kommuneplanens arealdel er del av Bodø kommunes øverste strategi: kommuneplanen

Målet med kommuneplanens arealdel er å legge til rette for en arealforvaltning som gir en god, levende og mangfoldig kommune med variert tilbud og mangfoldig bymiljø. Samtidig skal distriktene ha mulighet for utvikling. Planen gir tydelige rammer for de som vil bygge og er et verktøy for god og effektiv saksbehandling i plan- og byggesaker. Planen gir forutsigbarhet i arealforvaltningen for næringslivet og innbyggerne, og bidrar til vekst og verdiskaping.

Kommuneplanens arealdel 2022–2034 ble vedtatt av Bodø bystyre 16. juni 2022.

Kommuneplanens arealdel gjelder hele kommunens areal både på land og i sjø, med unntak av de områder hvor vi har kommunedelplaner. For disse områdene vil kommuneplanens arealdel ha supplerende og utfyllende virkning. Dette gjelder for kommunedelplan for Hernes, kommunedelplan for Skjerstadfjorden og kommunedelplan for Saltstraumen.

Planen angir hovedtrekkene for hvordan arealene i kommunen skal brukes, og setter rammer og betingelser for hvilke nye tiltak og ny arealbruk som kan settes i verk. Samtidig skal planen si hvilke viktige hensyn som må ivaretas ved bruk av arealene.

Kommuneplanens arealdel har en tidshorisont på 12 år. Dette for å kunne legge en langsiktig plan, men ikke for en lengre periode enn man klarer å forholde seg til. Utviklingen i samfunnet skjer raskt. Selv om arealdelen ser 12 år frem i tid vil det for Bodøs del derfor være nødvendig å oppdatere eventuelt endre deler av planen hvert fjerde år.

Kommuneplanens arealdel består av et plankart med temakart, bestemmelser og retningslinjer og en planbeskrivelse. I tillegg er det en konsekvensutredning for alle forslag til endringer, en risiko- og sårbarhetsanalyse og et endringsdokument som omhandler alle endringer som er gjort fra forrige plan.

Dokumenter

For å se i plankartet anbefales det å bruke kommunens karttjeneste:

Bodø kartportal

Vedtak

  1. Bystyret vedtar Kommuneplanens arealdel 2022–2034 slik den fremkommer av plankart datert 09.05.2022, samt bestemmelser og planbeskrivelse datert 09.05.2022. Vedtaket gjelder ikke de deler av planen som omhandler akvakulturområde i Breisundet i Helligvær hvor det foreligger innsigelser. Vedtaket fattes med hjemmel i plan- og bygningslovens §§ 11-15 og 11-16, første ledd.
  2. Bystyret vedtar å sende innsigelsene fra Statsforvalteren i Nordland og Fiskeridirektoratet til Kommunal- og distriktsdepartementet dersom mekling ikke fører frem. Vedtaket fattes med hjemmel i plan- og bygningslovens § 5-6.
  3. Bystyret vedtar å oppheve Kommunedelplan for Tverlandet, planID KDP13. Vedtaket fattes med hjemmel i plan- og bygningslovens § 11-17.
  4. Dersom Bergmesteren ikke gir konsesjon for dolomittutvinning i Kvitberget ved Ljøsenhammeren i Skjerstad, skal området tilbakeføres til LNFR.

Mindre endring av kommuneplanens arealdel 25.01.2023:

Plan- og miljøutvalget vedtar en mindre endring av kommuneplanens arealdel 2022 – 2034, der plankartet blir oppdatert med egen hensynssone for ras- og skredfare (H310) ved Eidet på Kjerringøy, samt en ny bestemmelse under § 11.3.1, der bestemmelsen blir supplert med forbud mot byggetiltak innenfor sonen.

Vedtaket fattes i henhold til plan- og bygningslovens § 11-17.

Endringer og justeringer

Den 25. januar 2023 gjorde Plan- og miljøutvalget en mindre endring av arealdelen (se vedtak om mindre endring ovenfor).

Den 1. juli 2024 forelå det avgjørelse fra Kommunal- og distriktsdepartementet på innsigelse vedrørende akvakulturområde i Breisundet i Helligvær. Bestemmelsene og planbeskrivelsen ble oppdaterte den 3. juli 2024 som følge av vedtaket.