Lønnspolitiskplan

5 Prosedyre for lokale forhandlinger - god forhandlingsskikk

Hensikten med denne planen er å sikre gode prosesser slik at partene lokalt kan gjennomføre reelle forhandlinger. Partene tar utgangspunkt i Hovedtariffavtalens vedlegg 3 som omhandler god forhandlingsskikk og utarbeidede retningslinjer for gjennomføring av lokale forhandlinger. Forhandlingsforløp med tilhørende praktisk gjennomføring av forhandlingene avklares i 3.2.1 møtene. 

Arbeidsgiver har ansvar for gjennomføring av lønnspolitiske drøftinger og forhandlinger. Det er også arbeidsgiver som innkaller til drøftinger og forhandlinger. 

I drøftingsmøtene skal partene drøfte bruken av forhandlingsbestemmelsene og satsningsområder for forhandlingene i gjeldende år. Arbeidsgiver skal legge drøftingsmøtene så tidlig som mulig slik at resultatet kan gjøres kjent i organisasjonen. 

Lønnsvurdering er en kontinuerlig prosess, og det er viktig at ledere er involvert i prosessen. Leder bør derfor i likhet med sine medarbeidere kunne ta initiativ til at det gjennomføres en lønnssamtale i forkant av de lokale forhandlinger for å avklare nærmere hvilke krav og forventninger den enkelte medarbeider har til lønnsutvikling. Hovedtariffavtalens punkt 3.2.2 lyder: Dersom en arbeidstaker ber om lønnssamtale, skal denne gjennomføres mellom arbeidsgiver og arbeidstakeren. Møtetidspunkt for lønnssamtalen avtales innen 14 dager. Arbeidstaker har rett til å la seg bistå av sin tillitsvalgte. I samtalen skal arbeidsgiver og arbeidstaker i fellesskap diskutere hvilke tiltak som kan iverksettes for at arbeidstaker skal oppnå bedre lønnsutvikling. Det skal føres referat fra samtalen dersom arbeidstaker ber om det. 

Det er utviklet en mal for gjennomføring av denne lønnsutviklingssamtalen og som er tilgjengeliggjort i vårt Kvalitetssystem – Kvalitetslosen - Tips og råd for gjennomføring av en lønnsutviklingssamtale

Dersom partene sentralt har avsatt en pott til forhandlinger lokalt skal disse være avholdt innen fristen som er fastsatt sentralt.

Arbeidstakers krav sendes via fagforeningene til forhandlingsutvalget innen en gitt frist. Krav mottatt etter fristen tas som hovedregel ikke med i vurderingen. Kravene videresendes de respektive ledere til vurdering. 

Arbeidsgiver utformer 1. tilbud senest 7 dager før selve forhandlingene tar til. Hver fagforening får tilbud på sine medlemmer samt en samlet oversikt over alle tilbudene som er gitt i 1. tilbud. 

Forhandlingene skjer med den enkelte fagforening. Det kan åpnes for forhandling med hovedsammenslutningene. Dersom det ikke oppnås enighet, følges saksbehandlingsregler for anke. 

Etter forhandlingene utformes protokoll som underskrives av begge parter. Underskrivning skjer når alle forhandlingsresultater er klare og organisasjonene har fått oversikt over det samlede resultatet. 

Protokollen skal signeres av begge parter umiddelbart etter forhandlingenes slutt. Protokollen skal inneholde informasjon om tid og sted, navn på partene og hvem som var til stede, samt hjemmel for forhandlingene. Vedlegget med oversikt over ansatte med ny lønn og eventuelt ny stillingskode undertegnes av partene. Ved uenighet skal det komme fram av protokollen hva partene ikke kom til enighet om. I tillegg skal det spesifiseres hva partene eventuelt er enige om. 

Partene kan be om å få synspunkter lagt inn i protokollen som protokolltilførsler. Det skilles mellom felles protokolltilførsler eller om det er fra en av partene. 

Dersom partene ikke kommer til enighet, er arbeidsgivers siste tilbud gjeldende bruddgrunnlag. 

Arbeidsgiver sender ut melding om resultatet til arbeidstakere som har fått endret lønn i lokale forhandlinger.