Bytte skole (Fritt skolevalg), privat opplæring og skyss

Elever får tildelt skoleplass på nærskolen i skolekretsen hvor de har folkeregistrert adresse, det året de fyller fem år. Ønsker du at barnet skal gå på en annen skole enn nærskolen, kan du søke om det.

Du må ikke begrunne søknaden, men det kan være en fordel for kommunens saksbehandling.     
(Privatskolene St.Eystein og Ntg-U omfattes ikke av ordningen med "Fritt skolevalg".) 

Kommunen er ikke pliktig å tilby annen skoleplass. Det kan for eksempel være at den skolen man ønsker ikke har kapasitet til å ta inn flere elever.

Ordningen er søknadspliktig.

Slik søker du

Du kan søke om å bytte til en annen skole enn den du i utgangspunktet tilhører ved å bruke skjemaet under.

Søknad gjøres elektronisk via ID-porten. For de som ikke har elektronisk innlogging kan man kontakte sevicetorget og søke manuelt.  

Søk om å bytte skole

Dersom skolen har flere søknader enn ledige plasser prioriteres søknadene etter følgende kriterier:

  1. Medisinske forhold (må dokumenteres)
  2. Eleven har søsken på skolen
  3. Trafikksikkerhet på skolevei
  4. Ønske om miljøskifte
  5. Praktiske forhold, for eksempel at foresattes arbeidssted eller søskens barnehage er nærmere skolen
  6. Annet

Kommunen kan kreve nødvendig dokumentasjon.

Eleven bytter ikke skole før vedtak foreligger, og det er avtalt dato for flytting.  

Søknaden kan avslås dersom det ikke er plass. Kommunen kan også avslå søknaden til beste for eleven. Avslag kan påklages til Statsforvalteren

Utgifter til skoleskyss vil i utgangspunktet bare bli innvilget dersom man iht. opplæringsloven har krav på skyss til sin nærskole.

Regler for skyss

Rettigheter til skyss er regulert i Lov om grunnskolen (også kalt Opplæringslovens §4)

Søknadsfrist

For at skolene skal kunne planlegge bruk av kompetanse og ressurser til det beste for elevene, er det for elever som skal begynne i 1. klasse og 8. klasse satt søknadsfrist til 1. desember.

 

Bytte til privat skole

Her sender du melding om overføring til privat skole. Meldingen er en dokumentasjon på at du som foresatt skriver eleven ut fra den kommunale grunnskolen. Meldingen arkiveres på elevens mappe i det kommunale arkivet. 

Melding om overføring til privatskole

Ved retur til offentlig skole:

Ihht opplæringsloven er det nærskoleprinsippet som gjelder. Ved bytte fra privat til offentlig skole gis beskjed til den private skolen om å sende flyttemelding til nærskolen.

Hjemmeundervisning (Privat opplæring)

I Norge er det opplæringsplikt,  men ikke undervisningsplikt og ikke skoleplikt. Dvs. at barnet må ikke gå på skolen for å få opplæring. 

Det er foreldrenes plikt å påse at barna får den opplæringen de har rett til. Du finner mer informasjon i opplæringslovens §2-2

Opplæring kan foreldrene sørge for gjennom å ha barna i den offentlige skolen, i en privatskole, eller gjennom “privat heimeopplæring”. Dette betyr at det ikke er skolens, men foreldrenes ansvar at barnet får opplæring.

Hjemmeundervisningen skal være "tilsvarende" den offentlige opplæringen. 

Melding om privat opplæring

Meldingen er en dokumentasjon på at du som foresatt skriver eleven ut fra den kommunale grunnskolen. Meldingen arkiveres på elevens mappe i den kommunale arkivet.