Overskuddsmasser fra bygg- og anleggsvirksomhet
Informasjon til planleggere, byggeprosjektledere, entreprenører og de som ønsker å nyttiggjøre seg av overskuddsmasser.
Jord, stein og andre løsmasser blir gravd ut i forbindelse med byggeprosjekter. Massene kan i noen byggeprosjekter gjenbrukes i prosjektet de ble grav ut fra, men ofte blir det et overskudd av masser. Disse massene kaller vi overskuddsmasser.
Overskuddsmasser kan være rene eller forurensede masser. Rene masser kan nyttiggjøres i andre byggeprosjekter.
Forurensede masser må leveres til godkjent deponi for forurensede masser.
Naturlige masser som stammer fra områder hvor det ikke er mistanke forurensning antas å være rene. Rene naturlige masser er jord, stein, sand, myr, grus og leire. Bearbeid materiale som betong, jern, glass, tegl kan IKKE klassifiseres som rene masser. Overskuddsmasser som truer naturmangfoldet, for eksempel utgjør en fare for å spre svartelista plantearter, kan heller ikke disponeres fritt. Rene masser skal tilfredsstille krav for normverdier iht. forurensningsforskriften kap 2. Ett utvalg av stoffene finner du i tabell 1. Bergartene i Bodø kan inneholde naturlig høyt nivå av enkelte metaller. Overskuddsmasser med naturlig høyt bakgrunnsnivå (over normverdien) av metaller skal ikke behandles som forurensede overskuddsmasser. *Gjennomsnitt av analyseprøvene skal ikke overstige normverdien Som tiltakshaver for et byggeprosjekt har du ansvar for å dokumentere overskuddsmassenes tilstand FØR du transporterer dem ut av anleggsområdet. Det er dyrt å levere masser som forurenset, og det kan derfor lønne seg å avgrense forurenset grunn lokaliteten og sortere masser under gravearbeid. På denne måten kan du nyttiggjøre de rene overskuddsmassene. Du må dokumentere overskuddsmassenes tilstand på følgende måte(r): Som beskrevet over er tiltakshaver for bygge- og graveprosjekter ansvarlig for og eier av overskuddsmassene. Likevel har du som mottaker av overskuddsmassene også et ansvar. Som eier og driver av en massetipp eller et planeringsprosjekt i land-bruket, eller andre byggeprosjekter som er aktuelle for gjenbruk av masser, skal du dokumentere massenes opprinnelsessted og vurdere om det er sannsynlig at massene er forurenset. Hvis det er grunn til å tro at massene er forurenset må du legge fram dokumentasjon i form av en miljøteknisk grunnundersøkelse før du tar i mot massene. Dokumentasjonskravene er de samme som er beskrevet over. Du må arkivere dokumentasjonen slik at du kan vise den frem ved kontroll. Det kan være aktuelt å etablere adgangskontroll ved større tipper for rene overskuddsmasser.Hva er rene masser?
Stoff Grense for gjennomsnittsverdier (mg/kg)* Maksverdi for enkeltprøver som inngår i gjennomsnittsverdi**
Arsen (As) 8 12
Bly (Pb) 60 90
Kadmium (Cd) 1,5 2,2
Kvikksølv (Hg) 1 1,75
Kobber (Cu) 100 150
Sink (Zn) 200 300
Krom total (Cr tot) 100*** 150***
Krom VI (Cr VI) 2 3
Nikkel (Ni) 60 90
Sum PCB7 0,01 0,015
Benzo(a)pyren 0,1 0,175
Sum PAH16 2 3
**Ingen enkeltprøver skal overskride normverdien mer en 50%.
***Grenseverdi for krom total i ren jord i Bodø er høyere enn Miljødirektoratets normverdi. Grenseverdien representerer naturlig bakgrunnsverdi i Bodø.Hvordan kan rene naturlige masser disponeres?
Hva må du gjøre hvis du vil nyttiggjøre overskuddsmasser fra lokaliteter hvor det er mistanke eller påvist grunnforurensning?
Har du som grunneier og mottaker av overskuddsmassene et ansvar?