Barnehage
Bodø kommune innfrir fremdeles retten til barnehageplass. Alle barn født før 1. desember 2017 tilbys barnehageplass i hovedopptaket.
Både nasjonalt og lokalt er det lave fødselstall for 2018. For Bodø er det 521 barnefødsler i 2018, som betegnes som et historisk lavt fødselstall.
Med implementering av ny rammeplan, ny lovfestet pedagognorm og ny lovfestet bemanningsnorm er barnehagesektoren mer styrket i barnehagens formål og innhold både når det gjelder kvalitet og bemanning. Med satsing på digitalisering, og barns miljø jobber sektoren målrettet.
Mangelen på barnehagelærere setter fokus på rekruttering. Barnehagesektoren med kommunale og ikke kommunale barnehager har mange dispensasjoner for å oppfylle lovkravet til pedagogisk personell.
Barnehagesektoren drifter kostnadseffektivt og går totalt med overskudd.
Barnehagene nådde ikke resultatmålet på 9 % sykefravær. Tross lavere barnetall ser vi at spesialpedagogisk hjelp i barnehagene øker.
Det spesialpedagogiske fagteam 0-6 år, som har lagt under barnehagekontoret ble fra 1.1.2019 organisert i barne og familieenheten.
Økonomi
Driftsresultatet for de kommunale barnehagene i Bodø viser et samlet overskudd på 1,2 mill kr. Av de i alt 18 barnehagene driftet kun 4 utover tildelt budsjettramme, hvorav bare én barnehage overskrider 2 prosent av bruttobudsjett.
Personal
Barnehagekontoret jobber for en barnehagesektor i Bodø. Kommunale barnehager og ikke kommunale barnehager samhandler om opptak, kompetanseheving og møtevirksomhet med et felles mål å utvikle og styrke barnehagesektoren.
Barnehagekontoret ha en bemanning på 3,5 årsverk samt en prosjektstilling inndekket av prosjektmidler.
Tall fra årsmelding 2018 viser at det ved utgangen av 2018 var totalt 302 barnehagelærere i kommunale og ikke kommunale barnehager. Antall barnehagelærere i grunnbemanning var
45,5 %.
Det er totalt 662,48 årsverk i kommunale og ikke-kommunale barnehager i Bodø.
I kommunale barnehager var det totalt 123,4 barnehagelærere av totalt 278,07 årsverk. Dette utgjør 44 % av den totale bemanningen.
Barnehagelærermangelen er merkbar. Det er vanskelig å rekruttere til stillinger og det er mange søknader om dispensasjoner fordi barnehagene ikke får kandidater til ledige stillinger. Barnehagekontoret i samarbeid med HR jobber med tiltak.
Barnehagesektoren har tatt imot mange lærlinger i 2018.
Sektoren preges fremdeles av for høyt sykefravær. Tiltak settes inn i de barnehagene som over tid overstiger målet. Det er gledelig at det også meldes at barnehager som tidligere har hatt høyt sykefravær og har jobbet lokalt med fraværet nå er innenfor måloppnåelsen.
Mål og resultater
Resultatmål - barnehage
- Økonomi - alle barnehager har resultat innenfor 2% av bruttobudsjett
- Sykefravær - det samlede sykefraværet overstiger ikke 9 %
- Barnehageplasser - sektoren balanserer etterspørsel og kapasitet i alle bydeler. Målet kapasitet i den enkelte bydel innenfor 20 % av etterspørsel.
- Bemanningsnorm - den vedtatte bemanningsnormen overholdes.
- Pedagognorm - den til enhver tids lovfestede pedagognorm overholdes
Opptak I områdene Sentrum, Tverlandet/ Saltstraumen og Mørkved/ Hunstad var det noen barn som ikke fikk plass innenfor sonen. Det er kapasitet i alle bydeler innenfor 20 % av etterspørsel. Det var ledige barnehageplasser i sonene Alstad/ Grønnåsen og Rønvik/ Nordsia etter opptaket. Alle plassene i kommunen var fylt opp i januar 2019. Antall barnefødsler i 2018 var 521. Kompetanseutvikling Barnehagebasert kompetanseutvikling er et nytt begrep i sektoren. Hele barnehagen hever kompetansen sammen. Lærende organisasjon, lærende nettverk og lærende møter er metoder som brukes. Barnehagene har fått ulike tilbud for kompetanse i 2018. Rammeplankurs høsten 2018, Digital Arena Barnehage (DAB) konferanse, oppstart nytt barnehageår relasjoner, kommunal planleggingsdag i november relasjoner, Inkluderende barnehage- og skolemiljø, Pilotprosjekt med FIRST Scandinavia med fokus på barnehage. PC som arbeidsverktøy til alle pedagogiske ledere i 2018. Helsefremmende barnehager 11 kommunale barnehager og 18 ikke-kommunale barnehager har sendt inn skjema og er nå skiltet som helsefremmende barnehager. Inkluderende barnehagemiljø, Realfagsatsningen Deltagere i nettverksgruppene har det siste året økt med to barnehager og en skole, nå til sammen 12 barnehager og fire skoler. Med mål om å utvide realfagskompetansen og kjennskap til hvordan barnehagene kan arbeide med digitale medier, dekket Bodø kommune påmelding for to ansatte i samtlige barnehager i kommunen. Høsten 2018 startet et pilotprosjekt, FIRST Scandinavia Jr., i barnehagene i samarbeid med FIRST Scandinavia. Bodø er en av tre byer i verden som tester ut denne piloten. Det er påmeldt 10 lag fra kommunale barnehager og 10 lag fra ikke-kommunale barnehager. Evaluering av pilotprosjekt skjer i mars 2019. Bodø kommune dekker påmeldingsavgift til både kommunale og ikke-kommunale lag. En barnehagefaglig rådgiver og en skolefaglig rådgiver er koordinator for satsningen. Digital kompetanse Barnehager og skoler som har deltatt i realfagsatsninger har fått tildelt utstyr som Bee-Boot og matter, for å kunne jobbe mer kontinuerlig og langsiktig. Vi har også utstyr som kan lånes ut til barnehagene. Moderasjon i foreldrebetalingen I 2018 var det 391 husholdninger som fikk innvilget inntektsgradert foreldrebetaling i Bodø kommune. Det er en økning på 162 husholdninger til sammenligning fra 2017. I 2018 var det 455 barn som fikk innvilget moderasjon i foreldrebetalingen, herav var det 260 barn som i tillegg fikk innvilget gratis kjernetid på 20 timer i uka. Kommunen har innvilget 38 friplasser på grunn av lav husholdningsinntekt. I tillegg har kommunen innvilget 52 friplasser gjennom andre tjenester, som for eksempel barnevern, asylordninger og lignede. Les mer om mål og resultater
I hovedopptaket 2018 fikk alle barn som ifølge barnehageloven har rett til plass barnehageplass fra høsten 2018.
Barnehagene fikk i august 2017 ny rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver. Det har blitt jobbet mye med implementering av rammeplanen, både hos barnehagemyndighet og i den enkelte barnehage. Nye begreper som er belyst i rammeplanen er livsmestring, helse og mobbing. Barns mestring og lærelyst gir retning for barnehagens arbeid med relasjoner, vennskap og utforskning.
Målet var at samtlige barnehager skulle være skiltet som helsefremmende barnehager innen utgangen av 2018.
med fokus på psykososialt miljø og forebyggende mobbing
Bodø kommune har deltatt i satsning, samarbeidssatsing for barnehage og skole, gjennom utdanningsdirektoratet i perioden 2016 – 2018, pulje 1 og 3, med åtte barnehager og syv skoler, samt fem SFO. Sluttevalueringen viser at samtlige barnehager har økt sin kompetanse og bevissthet rundt temaet. Barnehagene har fokus på å fremme et inkluderende miljø, og forebygge mobbing og krenkelser med utgangspunkt i risikokartlegging. De har også utviklet økt kompetanse rundt det å håndtere mobbing og krenkelser når det har oppstått. Denne satsningen har vært en kompetanseheving for alle ansatte, som igjen har ført til økt kvalitet på tilbudet til barna. Bodø kommune har kommet med i pulje 4.
Bodø kommune var medarrangør i DAB- konferansen (Digital Arena barnehage) den 14. Mars i Bodø, i samarbeid med Imtec. Bodø var en av seks byer som hadde denne konferansen.
Bodø kommune har gjennom realfagsatsningen fokus på både realfaglig kompetanseheving og barnehagens arbeid med digitale medier. Bruk av programmerbar datamaskin kalt Bee-Boot med programmeringsmatter, også egenutviklet programmeringsmatte hvor barn kan erfare å kunne programmere hverandre fysisk gjennom å øve på bruk av kommandoer.
Det er kommunen som barnehagemyndighet som har ansvar for å behandle søknader og informere foreldre om mulighet for å få reduksjon og gratis kjernetid dersom man har lav inntekt.