–Vi vil signalisere at vi er her. Særlig dere som er kronisk syke: Ikke vær redd for å ta kontakt!

Det er budskapet fra lokal hovedtillitsvalgt i Almennlegeforeningen, Marius Edvardsen.
 

Stor endring
Bakgrunnen er at mange nå vegrer seg for å kontakte fastlegen sin, i frykt for å belaste helsetjenesten unødvendig.

Onsdag denne uka gikk helseminister Bent Høie ut med en tilsvarende oppfordring: Pasienter med kroniske sykdommer og helseplager må opprettholde kontakten med legen som kjenner dem best.

Edvardsen merker en stor endring i adferden til folk også lokalt.

–Det er rolige dager på kontoret nå. Mange tenker nok at vi er overarbeidet for tiden, men det stemmer altså ikke, forsikrer han.

Han får støtte av varatillitsvalgt, Hallgeir Mæsel Kolvik.

­–Vi fastleger er like tilgjengelige som før, men oftere på digitale måter. Mange pasienter trenger sine rutinekontroller, og akutte problemstillinger ønsker vi alltid å håndtere, understreker han.

Foreløpig har heldigvis ingen av dem opplevd at pasienter venter for lenge med å ta kontakt, men er likevel bekymret for at det kan skje.


Redusere smitterisiko
Legekontorene har naturligvis iverksatt en rekke tiltak for å minimere smitterisikoen for pasienter som møter til konsultasjon.

–Vi sørger for å ikke ha mange pasienter inne i lokalene samtidig, etterstreber kort ventetid samt har innført adgangskontroll slik at ingen med luftveisinfeksjoner slipper inn - dette for å redusere smitterisikoen for de pasientene som må komme, forteller Edvardsen.

I likhet med de aller fleste legekontorene i byen, forsøker Edvardsen og kolleger å løse det de kan elektronisk – enten via e-konsultasjon eller videokonsultasjon. Erfaringen så langt er at pasientene er tilfreds med dette, forteller han.

­–Fastlegen hjelper deg å vurdere hva som kan håndteres per video eller telefon, og hva som tas inn til vanlig undersøkelse, supplerer Kolvik.

De gjentar følgende, klare budskap:

–Vi er opptatt av at helsen til alle innbyggerne skal være så god som mulig og håper ikke personer med kroniske sykdommer tar kontakt for sent, i frykt for å bli smittet eller at de skal «plage» oss.